
Αν θέλουμε, όταν πολτοποιήσουμε τα λεμόνια κρατάμε 1-2 ως έχουν και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, αν μας αρέσει να έχει «σώμα» η μαρμελάδα.
Υλικά
για 2 μέτρια βάζα
- 1 κιλό λεμόνια ακέρωτα
- 2 πορτοκάλια μικρά
- νερό για το βράσιμο
- 600 γρ. ζάχαρη
- 200 ml νερό
- 1 κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη μαρμελάδα λεμόνι, βάζουμε τα πλυμένα λεμόνια και τα πορτοκάλια σε νερό που βράζει. Αφήνουμε για 10 λεπτά.
- Σουρώνουμε και βάζουμε καθαρό νερό στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για συνολικά 4 φορές.
- Αφού τα λεμόνια και τα πορτοκάλια κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση.
- Αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε σε πολυκόφτη.
- Ζυγίζουμε τον πολτό για να προσθέσουμε την αντίστοιχη ζάχαρη και νερό και τα βάζουμε όλα μαζί σε κατσαρόλα. Η αναλογία ζάχαρης πολτού είναι 1:1 και αντίστοιχα η αναλογία νερού είναι 1:3.
- Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά. Λίγο πριν τον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε το κάρδαμο και ανακατεύουμε ελαφρά. Κάνουμε τη δοκιμή με το πιάτο για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι έτοιμη.
- Bάζουμε την καυτή μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό ντουλάπι.
- Το κάρδαμο είναι προαιρετικό. Μπορούμε να το παραλείψουμε ή να το αντικαταστήσουμε με σκόνη τζίντζερ (1 κ.γ.).
- Στα 25 λεπτά βρασμού, ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα πιάτο και με το πάνω μέρος του κουταλιού τη χωρίζουμε στα δύο κατακόρυφα. Γέρνουμε ελαφρά το πιάτο προς τα κάτω και αν τα δύο μέρη της δεν ενωθούν, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν ενωθούν, βράζουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
- Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε καλά τα βάζα και τα καπάκια, τα τοποθετούμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, στη σχάρα του φούρνου, στους 110°C, για 12 λεπτά. Γεμίζουμε μέχρι πάνω τα ζεστά βάζα με την καυτή μαρμελάδα, σφραγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
- Η μαρμελάδα διατηρείται για τουλάχιστον 2 μήνες. Αφού το βάζο ανοιχτεί, συντηρείται στο ψυγείο.