Υλικά

για 50-55 κομμάτια

  • 750 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. αραβοσιτέλαιο
  • 1 αυγό
    1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο
  • 150 γρ. αμύγδαλο, καβουρδισμένο και χοντροκοπανισμένο
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη

Για την επικάλυψη

  • 600γρ. σοκολάτα κουβερτούρα bitter, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τους κουραμπιέδες με επικάλυψη σοκολάτας, κοσκινίζουμε αρχικά το αλεύρι. Παίρνουμε 1 φλ. από το αλεύρι, το ανακατεύουμε με τα αμύγδαλα και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα για 8 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη.
  4. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε και το αυγό. Διαλύουμε τη σόδα στο ούζο και την προσθέτουμε στον κάδο μαζί με τη βανίλια.
  5. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις, ανακατεύοντας πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά και μετά κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Τελευταίο ενσωματώνουμε το μείγμα του αμυγδάλου. Η ζύμη μας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται εύκολα.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 2 επίπεδα ταψιά.
  7. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (30 γρ. περίπου) και πλάθουμε μπαλάκια. Τα αραδιάζουμε στα ταψιά, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τα πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλο να πλατύνουν.
  8. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στον φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν απαλό χρυσαφί χρώμα - στο ενδιάμεσο αλλάζουμε θέση στα ταψιά.
  9. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν.
  10. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και ενσωματώνουμε το ελαιόλαδο. Πιάνουμε έναν - έναν τους κουραμπιέδες με δυο πιρούνια ή με τσιμπίδα και τους βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα να σκεπαστούν παντού.
  11. Τους αφήνουμε να στεγνώσουν σε σχάρα και τους σερβίρουμε σε πιατέλα, αφού στεγνώσει και σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε τους κουραμπιέδες μόνο με βούτυρο. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε 500 γρ. και θα το χτυπήσετε με τη ζάχαρη για 10 λεπτά.