
Από την παλέτα της Ergon έλειπε η θαλασσινή αύρα, μέχρι που ήρθε η Ταβέρνα της Ερμού ή πιο σωστά «Taverna Ermou», να καλύψει το κενό. Άνοιξε στο ισόγειο ενός υπέροχου νεοκλασικού κτιρίου, που ανακαινίστηκε με σεβασμό και μεράκι, όπου φιλοξενείται η όμορφη εσωτερική σάλα, ένα μπαρ που τη συνδέει με το καφέ και την ανοιχτή κουζίνα, καθώς και ένα παντοπωλείο από το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα προϊόντα μιας προσεκτικά επιλεγμένης συλλογής παραδοσιακών ειδών διατροφής και ποτών της εταιρείας.
Η ατμόσφαιρα
Η διακόσμηση κινείται στα κλασικά μονοπάτια του άσπρου και του μαύρου. Πριν ακόμη μπεις, κοιτώντας μέσα από τις ψηλές τζαμαρίες, το μάτι θες δεν θες πέφτει στο υπέροχο ασπρόμαυρο πλακάκι στο πάτωμα, στα ολόλευκα μαρμάρινα τραπέζια και στις μαύρες καρέκλες που παραπέμπουν σε γαλλικό μπιστρό.
Η διακόσμηση συμπληρώνεται από ραφιέρες με αποστάγματα στους τοίχους, παλιές γκραβούρες, μινιατούρες καραβιών, παλιές λάμπες και συλλογές γραμματοσήμων που παραπέμπουν στην παλιά Αθήνα και την πλατεία Αβυσσηνίας που στέκει σχεδόν απέναντι.
Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στο υπέρκομψο art de la table, στα ζηλευτά πορσελάνινα με μπλε λεπτομέρειες πιάτα και τα μεταλλικά εγχάρακτα σκεύη σερβιρίσματος, όλα τους σχεδιασμένα ειδικά για την Taverna Ermou, από τη δημιουργική ομάδα του ομίλου. Στο πίσω μέρος υπάρχει και μια όμορφη, πλακόστρωτη αυλή, που όταν τα φυτά στις γλάστρες μεγαλώσουν θα γίνει καταπράσινη. Όσο κρατάει ο καιρός βγάζουν και εκεί τραπέζια.
Οι πάνω όροφοι και τα κτίσματα της πίσω αυλής όταν τελειώσουν θα λειτουργήσουν ως ξενοδοχείο και θα φιλοξενούν κόσμο. Θέλουν λίγη δουλειά ακόμη μέχρι να ολοκληρωθούν, αλλά δεν αργούν και πολύ.
Το φαγητό
Το μενού, όπως σε όλα τα εστιατόρια της Ergon, επιμελείται ο Παναγιώτης Ξάνθης. Το συγκεκριμένο είναι φανερά προσανατολισμένο προς το ψάρι και εδώ ο σεφ έχει κάνει σοβαρή προσπάθεια να εντάξει στον κατάλογό του συνταγές και αναφορές της κλασικής αθηναϊκής κουζίνας, με μικρές δόσεις δημιουργικότητας.
Βρίσκουμε λοιπόν όλες τις γνωστές αλοιφές, ταραμοσαλάτα και ωραία τυροκαυτερή, μπακαλιαράκια με σκορδαλιά, αθηναϊκή σαλάτα με αυγοτάραχο, σαρδέλα ψητή, χταπόδι στον ξυλόφουρνο σερβιρισμένο με φάβα, λαβράκι πετάλι, μια λευκή θαλασσινή μακαρονάδα και κριθαρότο με καβούρι.
Φυσικά, δεν λείπουν οι κρεατομεζέδες και τα λαχανικά όπως είναι τα αφράτα κεφτεδάκια, κάτι ωραιότατα ντολμαδάκια γιαλαντζί περασμένα από τη σχάρα, οι κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες και τα μακαρόνια με κρεμμύδια.
Όπως ήταν το αναμενόμενο, ο κατάλογος καλύπτει και τους γλυκατζήδες που δεν διανοούνται να τελειώσουν το δείπνο τους χωρίς γλυκό. Θα γλυκαθούμε λοιπόν με πανακότα γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς, με κάποια γλυκά του κουταλιού, με προφιτερόλ και πορτοκαλόπιτα με παγωτό.
Η γευστική εμπειρία ολοκληρώνεται με μια ωραία λίστα από κρασιά και αποστάγματα. Αξίζει να αναφέρουμε τέλος, ότι το σέρβις είναι ιδιαιτέρως φιλικό και ευγενικό.
Taverna Ermou
Ερμού 98, Αθήνα
Τηλέφωνο: 216-00.06.770
Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-00:00, Σάββατο & Κυριακή 09:00-00:00
Κόστος: 35-40 ευρώ / άτομο χωρίς ποτό