Τα ζυμαρικά είναι συνυφασμένα στο μυαλό μας με την ιταλική κουζίνα. Δίκαια βέβαια, αφού αποτελούν το εθνικό της προϊόν και τον απόλυτο πρωταγωνιστή της, με διαφορά. Οι Έλληνες ωστόσο αγαπάμε αρκετά τα ζυμαρικά, τα οποία εκτός από την αυθεντική καρμπονάρα και άλλες τέτοιες al dente συνταγές, απολαμβάνουμε και σε πιάτα παραδοσιακά, βγαλμένα από την ελληνική κουζίνα, αυτής της γιαγιάς, που είναι γεμάτη αναμνήσεις. 

Ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά ή ένα σπιτικό γιουβέτσι, για παράδειγμα, είναι πιάτα ανεκτίμητης αξίας. Κάπως έτσι, τα παραδοσιακά ζυμαρικά μας, όπως φαίνεται δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ιταλικά, αφού χυλοπίτες και τραχανάς κατάφεραν να κερδίσουν τις θέσεις τους στη λίστα με τα 100 καλύτερα ζυμαρικά που δημοσίευσε ο οδηγός Taste Atlas, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την πλούσια κληρονομιά της ελληνικής γαστρονομίας. 

Συγκεκριμένα, η πλούσια υφή, η θρεπτική αξία και η ξεχωριστή γεύση που δίνουν το μείγμα σιταριού (εναλλακτικά σιμιγδαλιού ή πλιγούρι, ανάλογα με την εκάστοτε εκδοχή) με το γάλα ή το γιαούρτι, καθώς και ο ιδιαίτερος τρόπος παρασκευής - παραδοσιακά, το μείγμα αποξηραίνεται στον ήλιο πριν σπάσει σε άνισα κομμάτια, ή μπορεί να βράσει πρώτα μέχρι να γίνει χυλός και στη συνέχεια να αποξηρανθεί στον ήλιο - έκαναν τον τραχανά να κατακτήσει την 22η δεύτερη θέση στη λίστα. Όπως αναφέρει μάλιστα το Taste Atlas, «το προϊόν αυτό πιστεύεται ότι έχει αρχαίες ρίζες και η μακραίωνη παράδοση της παρασκευής του θεωρείται ότι αρχικά ήταν ένα μέσο για τη συντήρηση του γάλακτος σε εποχές οπότε και δεν υπήρχαν ψυγεία». 

Λίγο πιο κάτω, οι χυλοπίτες, βρέθηκαν στην 31η θέση. Τα παραδοσιακά, χωριάτικα ζυμαρικά της Ελλάδας, φτιαγμένα από γάλα, αλεύρι και αυγό, σε μικρό, τετράγωνο σχήμα, ή μακρόστενα, συνοδεύουν με μοναδικό τρόπο κρεατικά και όχι μόνο και έχουν την ικανότητα να απορροφούν μοναδικά τις υπόλοιπες γεύσεις, δημιουργώντας ένα μοναδικό, ζεστό, μαμαδίστικο πιάτο. Γι’ αυτό και κέρδισαν μία υψηλή θέση στη λίστα. «Οι χιλοπίτες είναι μια παραδοσιακή ελληνική ποικιλία ζυμαρικών που προέρχεται από την Κρήτη. Συνήθως φτιάχνεται στο χέρι από τις γυναίκες στο τέλος του καλοκαιριού», επισημαίνει ο οδηγός. 

Ποια κατέκτησαν την κορυφή 

Παρότι τα δύο ελληνικά ζυμαρικά βρέθηκαν ψηλά στην κατάταξη, στο «βάθρο» πρωταγωνιστεί βεβαίως η Ιταλία. Στην κορυφή της λίστας του TasteAtlas βρίσκονται οι ταλιατέλες, τα παγκοσμίως αγαπημένα ζυμαρικά από την Emilia Romagna της Ιταλίας. Την πρώτη πεντάδα της λίστας καταλαμβάνουν τέσσερις επιπλέον ιταλικές ποικιλίες, τα pici (τα χοντρά σπαγγέτι), τα ραβιόλι, τα λιγκουίνι και οι παπαρδέλες.