Τα κρεμμύδια αποτελούν ένα από τα πιο βασικά συστατικά σε κάθε κουζίνα και χρησιμοποιούνται σε αμέτρητες συνταγές. Παρά τη μακρά τους διάρκεια ζωής, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να παρατηρήσεις ότι τα κρεμμύδια αρχίζουν να χαλάνε ή να αναπτύσσουν βλαστούς. Αν και οι βλαστοί δεν τα καθιστούν επικίνδυνα για κατανάλωση, είναι σημάδι ότι η διάρκεια ζωής τους πλησιάζει στο τέλος. Για αυτό είναι χρήσιμο να ξέρεις πως μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια που δείχνουν ότι το κρεμμύδι έχει χαλάσει, καθώς και μερικές συμβουλές για την αποθήκευση και τη συντήρησή του.
Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσεις τα κρεμμύδια σου;
Τα «συμβατικά» κρεμμύδια – που περιλαμβάνουν τα λευκά, κίτρινα και κόκκινα κρεμμύδια που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή – θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα δροσερό, ξηρό χώρο, μακριά από άμεσο ηλιακό φως, υγρασία και θερμότητα. Αυτό μπορεί να σημαίνει σε ή κάτω από μια ντουλάπα, μακριά από το φούρνο ή το ψυγείο που τα πλαϊνά τους τοιχώματα συνήθως απελευθερώνουν θερμότητα και αν αγοράζεις σε μεγάλες ποσότητες, καλύτερα να τα αποθηκεύεις σε πιο δροσερά μέρη όπως είναι συνήθως το χολ, κάποιο μικρό δωμάτιο ή το γκαράζ. Ακόμα διατηρούνται καλύτερα σε διχτυωτές τσάντες, χάρτινες σακούλες, κούτες ή καλάθια.
Τώρα αν πρόκειται για βιολογικά κρεμμύδια, ιδανικό είναι να αποθηκεύονται σε πιο δροσερές θερμοκρασίες. Το συρτάρι του ψυγείου για τα φρούτα και τα λαχανικά για παράδειγμα αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Αυτό γιατί τα βιολογικά κρεμμύδια, το χειμώνα, τείνουν να βλαστήσουν αν αφεθούν για εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ τα μη βιολογικά κρεμμύδια μπορούν να παραμείνουν ως έχουν πολύ περισσότερο. Όλο αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα βιολογικά κρεμμύδια δεν ψεκάζονται με χημικό αναστολέα της βλάστησης, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα.
Πόσο θα διαρκέσουν τα κρεμμύδια;
Τα «συμβατικά» κρεμμύδια τοποθετούνται σε ένα ζεστό, ξηρό μέρος μετά τη συγκομιδή μέχρι να στεγνώσουν πλήρως και οι βολβοί να σχηματίσουν τη γνωστή σε όλους μας επιφάνεια. Αυτή η διαδικασία ξήρανσης αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια αποθήκευσης. Στην πραγματικότητα, τα κρεμμύδια που φυλάσσονται στις συνθήκες που αναφέρθηκαν παραπάνω διαρκούν περίπου τρεις μήνες.
Αφού κοπούν βέβαια, η διάρκεια ζωής τους μειώνεται σημαντικά – και το κρεμμύδι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο.
Ένα κομμένο κρεμμύδι διαρκεί στο ψυγείο περίπου πέντε ημέρες. Μάλιστα εκείνα που έχουν ψιλοκοπεί ή κοπεί σε φέτες τείνουν να στεγνώνουν και να χάνουν τη γεύση τους πιο γρήγορα και μπορεί να διαρκέσουν μόνο μία ή δύο ημέρες.
Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να φυλάσσεται κοντά στα κρεμμύδια;
Μπορεί να σου έχουν πει να μην αποθηκεύεις τα κρεμμύδια κοντά στις πατάτες, και υπάρχει επιστημονική βάση για αυτή τη συμβουλή. Τα κρεμμύδια παράγουν υψηλά επίπεδα αιθυλενίου, το οποίο θα προκαλέσει την ταχύτερη αποδόμηση των πατατών. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία στις πατάτες μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση των κρεμμυδιών όταν αποθηκεύονται κοντά τους.
Δεν είναι μόνο οι πατάτες για τις οποίες χρειάζεται να έχεις το νου σου. Άλλα προϊόντα που εκλύουν αέριο αιθυλένιο, όπως τα μήλα, τα εσπεριδοειδή και οι μπανάνες, θα επιταχύνουν την αποσύνθεση των κρεμμυδιών, όπως και τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, όπως τα πεπόνια και τα αγγούρια. Η απορροφητική φύση των κρεμμυδιών σημαίνει επίσης ότι απορροφούν εύκολα μυρωδιές. Είναι καλύτερο να τα αποθηκεύεις μακριά από αρωματικά και μυρωδικά τρόφιμα, όπως το τζίντζερ.
Από την άλλη πλευρά, συστατικά όπως το βούτυρο και το τυρί μπορούν να απορροφήσουν τις γεύσεις του κρεμμυδιού, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποθηκεύεις τα κομμένα κρεμμύδια σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Τι προκαλεί την ανάπτυξη βλαστών σε ένα κρεμμύδι;
Θυμήσου πώς τα κρεμμύδια προτιμούν ψυχρούς, σκοτεινούς και ξηρούς χώρους. Λοιπόν, το αντίθετο περιβάλλον — ένα μέρος που είναι ζεστό, υγρό ή φωτεινό — θα προκαλέσει την ανάπτυξή τους. Και αν και είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση (μαζί με τον βλαστό!), αρκεί η σάρκα τους να παραμένει σφιχτή και να μην υπάρχουν σημάδια σήψης, ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
Η διάρκεια ζωής του κρεμμυδιού μειώνεται γρήγορα μόλις αρχίσει να βγάζει βλαστό, καθώς το κρεμμύδι για να αναπτύξει μια νέα κορυφή.
Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι το κρεμμύδι έχει χαλάσει;
Αν αισθάνεσαι ότι η κορυφή του κρεμμυδιού είναι μαλακή όταν πιέζεις το περίβλημα με το δάχτυλό σου, τότε σίγουρα έχει χαλάσει. Άλλες ενδείξεις περιλαμβάνουν μούχλα στην επιφάνεια ή μια δυσάρεστη μυρωδιά. Εξάλλου είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μη μυρίσεις την οσμή από μια σακούλα κρεμμυδιών που έχουν χαλάσει. Εγώ πάντως είχα σοκαριστεί με την έντονη μυρωδιά τους όταν είχα ξεχάσει κάτι κρεμμύδια στην κουζίνα.
Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι ενδείξεις σήψης τόσο προφανείς. Τα κρεμμύδια μπορούν να κρύβουν μυστικά. Ορισμένες κοινές βακτηριακές ασθένειες επηρεάζουν μόνο ένα εσωτερικό στρώμα του κρεμμυδιού και μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευτούν πριν το κόψεις. Ένας τρόπος για να το αποτρέψεις αυτό είναι να αποθηκεύεις τα οποιαδήποτε κατεστραμμένα κρεμμύδια ξεχωριστά και να τα χρησιμοποιείς πιο γρήγορα. Τα κρεμμύδια με μώλωπες, κοψίματα ή γενική ζημιά είναι πιο επιρρεπή στη φθορά και την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Σε κάποιες περιπτώσεις βοηθάει για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του, να το μουλιάσεις γρήγορα σε ξύδι, κάτι που θα του δώσεις περίπου δύο επιπλέον εβδομάδες. Από εκεί και πέρα, οι επιλογές είναι ατελείωτες: να το βάλεις πάνω σε τάκο, να το προσθέσεις σε σάντουιτς ή και στην αγαπημένη συνταγή.