Είναι Σάββατο βράδυ και έχεις καλέσει στο σπίτι τους αγαπημένους σου φίλους για ένα περιποιημένο δείπνο. Εκτός από το φαγητό, τα νόστιμα ορεκτικά, τις σαλάτες, τα ενδιαφέροντα κυρίως πιάτα, που ευελπιστείς πως θα τους εκπλήξουν και το επιδόρπιο, σε τέτοιες περιστάσεις ένα μπουκάλι καλό κρασί είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο. Μάλλον, απαραίτητο θα έλεγε κανείς. Και βέβαια, έχεις φροντίσει να έχεις προμηθευθεί εκείνο το Chardonnay που λατρεύεις και ξέρεις ότι θα απολαύσουν και οι καλεσμένοι σου και το έχεις τοποθετήσει στο ψυγείο για να είναι δροσερό και ευχάριστο, όπως πρέπει.

Έτσι και γίνεται, όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, για τη σιγουριά, να αγόρασες ένα ακόμη μπουκάλι κρασί, το οποίο τελικά δεν χρειάστηκε και απλώς έμεινε στο ψυγείο. Όμως ο χρόνος που αυτό μπορεί να «ζήσει» εκεί είναι περιορισμένος, ακόμη και αν είναι σφραγισμένο. 

Ένα τυπικό, οικιακό ψυγείο ρυθμίζεται σε θερμοκρασία περίπου 4°C - 5°C, η οποία είναι αρκετά χαμηλή για ένα κρασί και τη δυνατότητα παλαίωσής του. Η αλήθεια είναι πως ακόμη και αν οι περισσότεροι απολαμβάνουμε το κρασί μας αρκετά δροσερό, όταν το πάρουμε από τη θερμοκρασία δωματίου και το τοποθετήσουμε στο ψυγείο της κουζίνας και όχι σε ένα ειδικό ψυγείο αποθήκευσης και παλαίωσης κρασιών, δημιουργούμε μία απότομη αλλαγή, την οποία δεν θα αγαπήσει ιδιαίτερα.

Τι μπορείς να κάνεις για να μην αλλοιωθεί το κρασί 

Είναι προτιμότερο να φυλάξεις το κρασί σου σε ένα δροσερό, σκιερό μέρος, ακόμη και σε ένα ντουλάπι. Καλό είναι επίσης, το μπουκάλι, αν αυτό είναι εφικτό, να μην αποθηκεύεται ακουμπισμένο στο πλάι, δηλαδή «ξαπλωμένο», κάτι που συμβαίνει συνήθως στο ψυγείο και αυτό γιατί η επαφή του κρασιού με τον φελλό μπορεί να προκαλέσει την οξείδωσή του, η οποία βεβαίως σταδιακά το αλλοιώνει.

Αν αγαπάς το κρασί και θέλεις να του φέρεσαι όπως ακριβώς πρέπει, τότε μπορείς να επενδύσεις σε ένα καλό ψυγείου κρασιού, το οποίο εξασφαλίζει τον κατάλληλο έλεγχο της θερμοκρασίας, της υγρασίας και του φωτός που απαιτεί η παλαίωση του αγαπημένου σου ποτού στο σπίτι.