Υλικά
για 10-12 κομμάτια
- 1 πακέτο μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδος (250 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 αυγά
- 400 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1½ κ.γ. κανελογαρίφαλα
- 1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- ¾ φλ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη
- ¾ φλ. καρύδι ψιλοκομμένο στον πολυκόφτη
Για το γλάσο
- 1 φλ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. μέλι απαλό
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
Λευκό γλυκό κρασί από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Αηδάνι, με αρώματα αποξηραμένου σύκου, μελιού, ξηρών καρπών και μόκας. Η πρόταση του WSPC: Vinsanto Κτήμα Σιγάλα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη δίχρωμη βασιλόπιτα με σοκολάτα, μπαχαρικά, πορτοκάλι και γλάσο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
- Σε μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν.
- Σε δεύτερο, μεγάλο μπολ, χτυπάμε μόνη της τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ρίχνουμε τον χυμό, το κονιάκ και το ξύσμα. Με σπάτουλα, ρίχνουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα μας με απαλές κινήσεις.
- Παίρνουμε το μισό μείγμα και το μεταφέρουμε σε ξεχωριστό μπολ.
- Προσθέτουμε τα κανελογαρίφαλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το καρύδι, τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με τη μαρίζ.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28-30 εκ. -αν βρέξουμε και τσαλακώσουμε το χαρτί θα εφαρμόσει πιο εύκολα.
- Απλώνουμε το μείγμα με τα μπαχαρικά, στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια και προσεχτικά απλώνουμε πάνω του το πορτοκαλένιο μείγμα.
- Με τη μαρίζ χαράζουμε μια διαδρομή από τη μια άκρη του ταψιού στην άλλη, έτσι η βασιλόπιτα θα φουσκώσει ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να βυθίσουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι και η λάμα του να βγει καθαρή.
- Για το γλάσο, ανακατεύουμε σε μπολ με πιρούνι όλα τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γυαλίσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμη 1 κ.γ. νερό, ανάλογα πόσο σφιχτό ή αραιό θέλουμε το γλάσο μας.
- Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και απλώνουμε στην επιφάνειά της το γλάσο. Μπορούμε αν θέλουμε να τη διακοσμήσουμε με ρόδι, κράνμπερις ή φυλλαράκια δενδρολίβανου για πιο γιορτινό αποτέλεσμα.
- Η βασιλόπιτα θα γίνει πιο αφράτη αν κοσκινίσουμε το αλεύρι την ώρα που το ρίχνουμε στο γλυκό, μέσα από ψιλό σουρωτήρι.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το καρύδι με οποιονδήποτε ξηρό καρπό.
Ελένη Ψυχούλη