Υλικά
για 2 σπιτάκια
- 175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 110 γρ. μελάσα
- 1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
- 2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- ¾ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 430 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
Για το αυγογλάσο
- 2 ασπράδια αυγού
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Φτιάχνουμε τα μπισκότα
- Για το χριστουγεννιάτικο σπιτάκι από gingerbread βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης και χτυπάμε για 5 λεπτά ή μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά.
- Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και έπειτα τη μελάσα. Χτυπάμε για άλλα 3-4 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, το τζίντζερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή ένα ολόκληρο βράδυ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και από πάνω και με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγουμε σε πάχος ίσο με ένα κέρμα.
- Με ειδικό κουπ πατ για μπισκοτένιο σπιτάκι κόβουμε ανάλογα σχέδια στη ζύμη και τα μεταφέρουμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Η ζύμη επαρκεί για 2 σπιτάκια.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 11 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα κομμάτια να κρυώσουν σε σχάρα.
Ετοιμάζουμε το αυγογλάσο
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και με το σύρμα τα χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα, να γίνουν μαρέγκα.
- Λίγο πριν σφίξει προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια σφιχτή και λαμπερή μαρέγκα. Αν δεν σφίξει προσθέτουμε επιπλέον 1-2 κ.σ. άχνη ζάχαρη.
- Μεταφέρουμε το αυγογλάσο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Στήνουμε το σπιτάκι
- Με τη βοήθεια του αυγογλάσου κολλάμε τα κομμάτια μεταξύ τους σχηματίζοντας δύο σπιτάκια.
- Αφήνουμε στην άκρη για να στεγνώσει το αυγογλάσο και στη συνέχεια διακοσμούμε τα σπιτάκια με επιπλέον αυγογλάσο, ζαχαρωτά, διάφορα sprinkles ή άλλα γιορτινά διακοσμητικά ζαχαροπλαστικής.
Τέτη Βασιλείου