Υλικά

για 2 σπιτάκια

  • 175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ. μελάσα
  • 1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
  • 2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • ¾ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 430 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης

Για το αυγογλάσο 

  • 2 ασπράδια αυγού
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Φτιάχνουμε τα μπισκότα

  1. Για το χριστουγεννιάτικο σπιτάκι από gingerbread βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης και χτυπάμε για 5 λεπτά ή μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά.
  2. Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και έπειτα τη μελάσα. Χτυπάμε για άλλα 3-4 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, το τζίντζερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
  4. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή ένα ολόκληρο βράδυ.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και από πάνω και με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγουμε σε πάχος ίσο με ένα κέρμα.
  8. Με ειδικό κουπ πατ για μπισκοτένιο σπιτάκι κόβουμε ανάλογα σχέδια στη ζύμη και τα μεταφέρουμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Η ζύμη επαρκεί για 2 σπιτάκια.
  9. Ψήνουμε στον φούρνο για 11 λεπτά.
  10. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα κομμάτια να κρυώσουν σε σχάρα.

Ετοιμάζουμε το αυγογλάσο 

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και με το σύρμα τα χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα, να γίνουν μαρέγκα.
  2. Λίγο πριν σφίξει προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια σφιχτή και λαμπερή μαρέγκα. Αν δεν σφίξει προσθέτουμε επιπλέον 1-2 κ.σ. άχνη ζάχαρη.
  3. Μεταφέρουμε το αυγογλάσο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Στήνουμε το σπιτάκι

  1. Με τη βοήθεια του αυγογλάσου κολλάμε τα κομμάτια μεταξύ τους σχηματίζοντας δύο σπιτάκια.
  2. Αφήνουμε στην άκρη για να στεγνώσει το αυγογλάσο και στη συνέχεια διακοσμούμε τα σπιτάκια με επιπλέον αυγογλάσο, ζαχαρωτά, διάφορα sprinkles ή άλλα γιορτινά διακοσμητικά ζαχαροπλαστικής.