Το Jungle Bird δημιουργήθηκε από τον Jeffrey Ong για το Aviary Bar στο Hilton της Κουάλα Λουμπούρ τη δεκαετία του 1970 και, σύμφωνα με αναφορές, σερβιριζόταν σε σκεύος σχήματος πουλιού. Με μαύρο ρούμι, Campari, χυμό ανανά και λάιμ, μοιάζει με ζωγραφιά μικρού παιδιού, μια χαοτική σύνθεση χρωμάτων. Όμως, όλα συντονίζονται τέλεια: τα πλούσια τροπικά φρούτα αγκαλιάζουν την πικάντικη, αρωματική πικράδα του Campari, ενώ το ρούμι δένει το σύνολο. Είναι ένα τροπικό ποτό με μια μικρή, «άγρια» άκρη - σαν να έβαζε ο Jimmy Buffett μουσική σε ταινία του Dario Argento.
Περισσότερα από 50 χρόνια μετά, το Jungle Bird έχει γίνει κεντρικό κοκτέιλ σε ένα νέο υποείδος που ονομάζεται «aperitiki» - ένας συνδυασμός aperitivo και tiki - όπου οι bartenders αναμειγνύουν κλασικά tiki συστατικά, όπως τροπικά φρούτα, ρούμι και λάιμ, με τις πικρές και αρωματικές νότες ευρωπαϊκών aperitivos και amari που αγαπούν οι σημερινοί λάτρεις των κοκτέιλ.
Τα καλά tiki ποτά ήταν πάντα σύνθετα, αλλά η πολυπλοκότητά τους προέκυπτε κυρίως από τον συνδυασμό του ρούμι με φρούτα και σιρόπια μπαχαρικών. Οι «παππούδες» του tiki - ο Ernest Gantt (μετέπειτα Donn Beach) και ο Victor Bergeron, δημιουργός του Trader Vic’s - δανείστηκαν πολλά στοιχεία από τις κουλτούρες των νησιών στη δημιουργία του tiki κοκτέιλ. Ωστόσο, ανάμεσα στις γεύσεις που επικρατούσαν, η πικράδα δεν ήταν κύριο στοιχείο. Ο Gantt και ο Bergeron επικεντρώνονταν κυρίως σε παραλλαγές του Caribbean punch - πλούσιες, αρωματικές δημιουργίες που όποιος τις δοκίμαζε φανταζόταν ότι έπινε το κοκτέιλ του σε κάποιο παραδεισένιο νησί. Χρησιμοποιούσαν μεν Angostura bitters και αψέντι, αλλά σε μικρές δόσεις, ως συμπλήρωμα, όχι ως κύρια γεύση.
Στη σύγχρονη εποχή, η πρώτη γενιά των bartenders των craft cocktails (τα κοκτέιλ όπου κάθε συστατικό είναι χειροποίητο), σκέφτηκε ότι το tiki ήταν μέρος του προβλήματος. Οι νεότεροι bartenders γνώριζαν μόνο τα tiki cocktails όπου χρησιμοποιούνταν σιρόπια αντί για φυσικούς χυμούς και αγνοούσαν ότι τα παλιά, αυθεντικά μπαρ που στο μεταξύ είχαν κλείσει έφτιαχναν στην πραγματικότητα craft cocktails, πολλές δεκαετίες πριν εφευρεθεί αυτός ο όρος.
Η αναβίωση του Jungle Bird βοήθησε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του tiki και του κόσμου των σύγχρονων craft cocktails, με την προσθήκη του Campari να το κάνει πραγματικά ξεχωριστό. Μάλιστα, πέρα από το Jungle Bird, δημιουργούνται συνεχώς νέα «είδη» κοκτέιλ με πικρή νότα σε τροπικό στυλ, όπως το πικρό Mai Tai ή η πικρή piña colada.
Jungle Bird Cocktail
Υλικά
Για το σιρόπι:
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
Για το κοκτέιλ:
- πάγος ή 1 μεγάλο παγάκι
- 45 ml μαύρο ρούμι
- 45 ml χυμό ανανά (ιδανικά φρέσκο)
- 22 ml Campari
- 15 ml φρέσκο χυμό λάιμ (από 1 λάιμ)
- 15 ml σιρόπι ζάχαρης
- φέτα ανανά ή φύλλα για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Πρώτα ετοιμάζεις το σιρόπι για να κρυώσει πριν φτιάξεις το κοκτέιλ: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζεις τη ζάχαρη με το νερό και βράζεις, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αποσύρεις από τη φωτιά, το αφήνεις να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό και το μεταφέρεις σε βάζο ή μπουκάλι με καπάκι. Το βάζεις στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς, για περίπου 1 ώρα.
- Για να φτιάξεις το κοκτέιλ, γεμίζεις ένα ποτήρι rocks με πάγο (ή βάζεις ένα μεγάλο παγάκι) και το αφήνεις στην άκρη.
- Γέμισε ένα σέικερ με πάγο και πρόσθεσε το ρούμι, τον χυμό ανανά, το Campari, τον χυμό λάιμ και το σιρόπι. Κλείσε και ανακίνησε δυνατά για περίπου 15 δευτερόλεπτα, για να κρυώσει και να αναμιχθεί καλά.
- Σούρωσε στο ποτήρι, πρόσθεσε μία φέτα ανανά ή φύλλα αν θέλεις και είναι έτοιμο να το απολαύσεις.
- Για διαφορετικό χαρακτήρα, δοκίμασε να το φτιάξεις και με άλλα ρούμι ή αντικατέστησε το Campari με άλλο κόκκινο πικρό ποτό.
- Το σιρόπι πρέπει να ετοιμαστεί νωρίτερα και να κρυώσει τουλάχιστον 1 ώρα πριν φτιάξεις το κοκτέιλ. Αυτή η δοσολογία θα σου δώσει 1½ φλ. σιρόπι. Όσο περισσέψει μπορείς να το διατηρήσεις στο ψυγείο, σε καθαρό, κλειστό δοχείο μέχρι 2 μήνες.