Σου έχουμε ήδη μιλήσει για το πόσο θρεπτικά είναι τα κάστανα και γιατί αξίζει να τα εντάξεις στη διατροφή σου τώρα που είναι στην εποχή τους και μπορείς να τα βρεις εύκολα σε λαϊκές αγορές, μανάβικα και σούπερ μάρκετ. Και η αλήθεια είναι, ότι πέρα από υγιεινά είναι και πολύ νόστιμα, είτε τα απολαύσεις ως έχουν, είτε τα προσθέσεις σε αλμυρές και γλυκές συνταγές.

Στα σπίτια που έχουν τζάκι, το να ψήνουν κάστανα στη φωτιά είναι από τις πιο αγαπημένες συνήθειες τις κρύες μέρες. Αλλά και τζάκι να μην έχεις, μπορείς εύκολα να τα ψήσεις και μάλιστα, με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Όλα ξεκινούν από τη σωστή προετοιμασία

Πριν ψήσεις τα κάστανα είναι σημαντικό να τα πλύνεις καλά και να τα χαράξεις. Το χάραγμα είναι απαραίτητο για να μπορείς μετά να τα καθαρίσεις εύκολα, αλλά και για να ψηθούν καλύτερα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι λοιπόν, χαράζεις σταυρωτά κάθε κάστανο από την πλευρά της κούρμπας. Ιδανικά δεν κάνεις απλά μία χαρακιά, αλλά έναν σταυρό, για να ανοίξει ακόμη καλύτερα το τσόφλι.

Ψήσιμο στον φούρνο της κουζίνας

Ο πιο κλασικός τρόπος ψησίματος του κάστανου είναι στον φούρνο. Εκεί μπορείς να πετύχεις ένα αποτέλεσμα που θυμίζει πολύ τα κάστανα που αγοράζεις από τον καστανά.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180-200°C, στον αέρα. Τοποθετείς τα χαραγμένα κάστανα σε ταψί ή σε μαντεμένιο σκεύος και τα ψήνεις για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και να μαλακώσει η σάρκα. 

Κάστανα


Ψήσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων

Τοποθετείς τα χαραγμένα κάστανα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και προσθέτεις λίγο νερό (2-3 κ.σ.). Ζεσταίνεις στα μικροκύματα, στα 800 watt για 5 λεπτά. Βγάζεις το σκεύος από το φούρνο, ελέγχεις αν έχουν ανοίξει όλα και όσα παραμένουν κλειστά τα ζεσταίνεις για λίγα λεπτά ακόμη.

Βράσιμο

Ένας ακόμη καλός τρόπος για να φτιάξεις κάστανα στο σπίτι, είναι και το βράσιμο στην κατσαρόλα. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι καλή όταν θέλεις να προετοιμάσεις κάστανα για να τα βάλεις μέσα σε πιλάφι, στη γέμιση της γαλοπούλας τα Χριστούγεννα ή για να φτιάξεις στη συνέχεια σούπα ή πουρέ.

Σε κατσαρόλα με καυτό νερό, ρίχνεις τα κάστανα και τα βράζεις για 20-30 λεπτά. Αναλόγως τη συνταγή για την οποία τα προορίζεις, μπορείς να αλατίσεις το νερό ή να προσθέσεις 1 φύλλο δάφνης, για επιπλέον άρωμα.

Τα κάστανα στην κουζίνα

Στη μαγειρική είναι πολύ διαδεδομένο πια ότι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι η γαλοπούλα είναι απαραιτήτως γεμισμένη - εκτός των άλλων - με κάστανα. Στη βόρεια Ιταλία και στην κεντρική Γαλλία αγαπούν επίσης πολύ το ψωμί από καστανάλευρο, ενώ εκεί όπου το κάστανο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο είναι σαφώς η ζαχαροπλαστική.

Τα κάστανα ταιριάζουν τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, δίνοντας γεύση και υφή σε πιάτα. Από ένα σνακ μέχρι βασικό συστατικό σε συνταγές, τα κάστανα αποτελούν ένα από τα πιο απολαυστικά στοιχεία του φθινοπώρου και του χειμώνα.