Υλικά
  • 4 μήλα κόκκινα, μεγάλα
  • 4 μπισκότα τύπου digestive ή κανέλας, θρυμματισμένα
  • 60 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
  • 30 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. μέλι ή ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2-3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού ή μήλου
  • παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Ασύρτικο και Αηδάνι με πολύπλοκη και έντονη μύτη από γλυκά μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα, γεμάτο στόμα και υψηλή οξύτητα που εξισορροπεί απόλυτα τη γλυκύτητα. Η πρόταση του WSPC: Vinsanto Santo Wines

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα ψητά μήλα γεμιστά με ξηρούς καρπούς και μπισκότα, πλένουμε τα μήλα καλά και τα στεγνώνουμε. Κόβουμε οριζόντια το πάνω μέρος του μήλου και με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι ή ειδικό εργαλείο για κουκούτσια, αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι με τα σπόρια, δημιουργώντας μια βαθιά «φωλιά», προσέχοντας όμως να μην τρυπήσουμε τον πάτο του μήλου.
  2. Τοποθετούμε τα μήλα σε μικρό ταψί.
  3. Ανακατεύουμε σε μπολ τα θρυμματισμένα μπισκότα, τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες αν χρησιμοποιήσουμε, την κανέλα και το μέλι ή τη ζάχαρη.
  4. Γεμίζουμε τα μήλα με το μείγμα και βάζουμε πάνω από κάθε μήλο 1 μικρό κομμάτι βούτυρο.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Ρίχνουμε στο ταψί τον χυμό πορτοκαλιού ή μήλου και ψήνουμε τα μήλα στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσει η γέμιση.
  7. Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να σταθούν για 5-10 λεπτά και να κρυώσουν λίγο.
  8. Σερβίρουμε τα μήλα ζεστά, με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κονιάκ ή λικέρ μαζί με τον χυμό, στο ταψί.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπισκότα σοκολάτας ή και κομματάκια κουβερτούρας στη γέμιση.