Υλικά
- 4 μήλα κόκκινα, μεγάλα
- 4 μπισκότα τύπου digestive ή κανέλας, θρυμματισμένα
- 60 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
- 30 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. μέλι ή ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2-3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού ή μήλου
- παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
Ασύρτικο και Αηδάνι με πολύπλοκη και έντονη μύτη από γλυκά μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα, γεμάτο στόμα και υψηλή οξύτητα που εξισορροπεί απόλυτα τη γλυκύτητα. Η πρόταση του WSPC: Vinsanto Santo Wines
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ψητά μήλα γεμιστά με ξηρούς καρπούς και μπισκότα, πλένουμε τα μήλα καλά και τα στεγνώνουμε. Κόβουμε οριζόντια το πάνω μέρος του μήλου και με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι ή ειδικό εργαλείο για κουκούτσια, αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι με τα σπόρια, δημιουργώντας μια βαθιά «φωλιά», προσέχοντας όμως να μην τρυπήσουμε τον πάτο του μήλου.
- Τοποθετούμε τα μήλα σε μικρό ταψί.
- Ανακατεύουμε σε μπολ τα θρυμματισμένα μπισκότα, τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες αν χρησιμοποιήσουμε, την κανέλα και το μέλι ή τη ζάχαρη.
- Γεμίζουμε τα μήλα με το μείγμα και βάζουμε πάνω από κάθε μήλο 1 μικρό κομμάτι βούτυρο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ρίχνουμε στο ταψί τον χυμό πορτοκαλιού ή μήλου και ψήνουμε τα μήλα στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσει η γέμιση.
- Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να σταθούν για 5-10 λεπτά και να κρυώσουν λίγο.
- Σερβίρουμε τα μήλα ζεστά, με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κονιάκ ή λικέρ μαζί με τον χυμό, στο ταψί.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπισκότα σοκολάτας ή και κομματάκια κουβερτούρας στη γέμιση.
Καρολίνα Δωρίτη