Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 50 ml νερό παγωμένο

Για την καραμέλα και τη γέμιση

  • 200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 150 ml πετιμέζι
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 50 ml κρέμα γάλακτος

Λευκό, γλυκό κρασί με πλούσια γεύση, αρώματα αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας και ξηρών καρπών. Η πρόταση του WSPC: Pedro Ximenez Triana Bodegas Hidalgo

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την τάρτα με καρύδια και καραμέλα από πετιμέζι ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα τρίβουμε με τα χέρια μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
  3. Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Bγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 κομμάτικα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε δίσκο και τη στρώνουμε σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ., φροντίζοντας να καλύψουμε τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας.
  6. Ψήνουμε τη ζύμη στον φούρνο για 15 λεπτά.
  7. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την καραμέλα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε συνεχώς για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά το μείγμα και να γυαλίζει.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας γρήγορα για να ενσωματωθεί και να δημιουργηθεί μια απαλή καραμέλα.
  9. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ώστε να καλυφθούν καλά με την καραμέλα.
  10. Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο, αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στη ζύμη και ψήνουμε στον φούρνο για άλλα 15 λεπτά.
  11. Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή, συνοδεύοντας με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μισά καρύδια με αμύγδαλα, για πιο ελαφριά γεύση.