Υλικά
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο κρύο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 50 ml νερό παγωμένο
  • 200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 150 ml πετιμέζι
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος

Λευκό γλυκό κρασί με πλούσια γεύση, αρώματα αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας και ξηρών καρπών. Η πρόταση του WSPC: Pedro Ximenez Triana Bodegas Hidalgo

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την τάρτα με καρύδια και καραμέλα από πετιμέζι ετοιμάζουμε τη ζύμη: τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι και τη ζάχαρη μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε τον κρόκο και το νερό.
  3. Ζυμώνουμε ελαφρά, τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε σε φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε στους 180°C για 15 λεπτά.
  5. Σε μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε 3 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε 150 ml πετιμέζι και ανακατεύουμε συνεχώς για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά και να γυαλίζει.
  6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 50 ml κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας γρήγορα για να ενσωματωθεί και να δημιουργηθεί ομαλή καραμέλα.
  7. Προσθέτουμε 100 γρ. καρύδια και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ώστε να καλυφθούν καλά με την καραμέλα.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. 
  • Σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μισά καρύδια με  αμύγδαλα, για πιο ελαφριά γεύση.