
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. βούτυρο κρύο
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 50 ml νερό παγωμένο
- 200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 150 ml πετιμέζι
- 60 γρ. βούτυρο
- 80 γρ. κρέμα γάλακτος
Λευκό γλυκό κρασί με πλούσια γεύση, αρώματα αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας και ξηρών καρπών. Η πρόταση του WSPC: Pedro Ximenez Triana Bodegas Hidalgo
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την τάρτα με καρύδια και καραμέλα από πετιμέζι ετοιμάζουμε τη ζύμη: τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι και τη ζάχαρη μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
- Προσθέτουμε τον κρόκο και το νερό.
- Ζυμώνουμε ελαφρά, τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
- Ανοίγουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε σε φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε στους 180°C για 15 λεπτά.
- Σε μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε 3 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε 150 ml πετιμέζι και ανακατεύουμε συνεχώς για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά και να γυαλίζει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 50 ml κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας γρήγορα για να ενσωματωθεί και να δημιουργηθεί ομαλή καραμέλα.
- Προσθέτουμε 100 γρ. καρύδια και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ώστε να καλυφθούν καλά με την καραμέλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μισά καρύδια με αμύγδαλα, για πιο ελαφριά γεύση.