Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι από τις πιο βολικές συσκευές της κουζίνας: ζεσταίνει, ξεπαγώνει, ετοιμάζει μικρά γεύματα σε ελάχιστο χρόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα τρόφιμα ή τα σκεύη είναι κατάλληλα για να μπουν μέσα. Κάποια μπορεί να λερώσουν το φούρνο, άλλα να βλάψουν την υγεία σου, ενώ μπορεί ακόμη και να προκαλέσεις πυρκαγιά, αφού τα βάλεις μέσα. Δες ποια είναι αυτά, για να αποφύγεις τα δυσάρεστα. 

Αυγά

Αν βάλεις ωμά ή βρασμένα αυγά με το κέλυφος ή χωρίς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκραγούν. Ο κρόκος ζεσταίνεται πιο γρήγορα από το ασπράδι, η πίεση αυξάνεται και το αποτέλεσμα είναι μια μικρή «βόμβα». Λένε ότι το βρασμένο αυγό μπορείς πρώτα να το τρυπήσεις και μετά να το βάλεις στα μικροκύματα, όμως δεν εγγυόμαστε ότι θα αποφευχθεί η «έκρηξη». 

Γάλα

Το γάλα δεν ζεσταίνεται ομοιόμορφα στον φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι δημιουργούνται υπερθερμασμένα σημεία που μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα. Ακόμη χειρότερα, το μητρικό γάλα χάνει τη θρεπτική του αξία όταν ζεσταθεί με αυτόν τον τρόπο.

Καυτερές πιπεριές

Στον φούρνο μικροκυμάτων οι πιπεριές απελευθερώνουν καψαϊκίνη – την ουσία που τις κάνει καυτερές. Οι ατμοί της λειτουργούν όπως το σπρέι πιπεριού και μπορεί να προκαλέσουν έντονο κάψιμο στα μάτια και τον λαιμό. Καλύτερα να αποφύγεις εντελώς να τις ζεστάνεις εκεί.


Μαγιονέζα

Η μαγιονέζα δεν πρέπει να θερμαίνεται, ούτε μόνη της ούτε μέσα σε πιάτα, αφού η θέρμανση μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση καρκινογόνων ουσιών. 

Τρόφιμα με φλούδα 

Ντομάτες, λουκάνικα ή οποιοδήποτε φαγητό με σφιχτό «κέλυφος» είναι επίσης απαγορευμένο. Όταν θερμανθούν, το περίβλημα είναι πιθανό να σκάσει, λόγω της πίεσης, με αποτέλεσμα να γίνει μία μίνι έκρηξη μέσα στον φούρνο. 

Μεταλλικά σκεύη και κρυστάλλινα

Δεν πρέπει ποτέ να βάζεις μεταλλικά σκεύη, αλουμινόχαρτο, μαχαιροπίρουνα, αλλά και κρυστάλλινα πιάτα ή αντικείμενα με επιχρύσωση στον φούρνο μικροκυμάτων, αφού όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και φωτιά. 

Προσοχή με τα πλαστικά 

Παρότι οι περισσότεροι βάζουμε τα πλαστικά ταπεράκια που έχουμε μαζί μας για το lunch break στο γραφείο στον φούρνο μικροκυμάτων, με τη θέρμανση αυτά συνήθως απελευθερώνουν βλαβερές ουσίες, οι οποίες ενσωματώνονται στο φαγητό και καταλήγουν στον οργανισμό μας. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι πάντα τα γυάλινα σκεύη. Όμως αν σε βολεύουν τα πλαστικά, φρόντιζε να επιλέγεις όσα έχουν την ένδειξη «microwave safe».