Τα αποξηραμένα σύκα είναι ένα απίθανο και θρεπτικό σνακ για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο ωφέλιμα στοιχεία για τον οργανισμό. Επίσης, είναι ένα φανταστικό υλικό για τις γλυκές και αλμυρές συνταγές, αφού βρίσκει θέση σε σαλάτες, πίτες, τάρτες, κέικ, κομπόστες και γεμίσεις σε πουλερικά και κρέατα. Τώρα είναι η εποχή να τα φτιάξουμε μόνοι μας για να τα απολαμβάνουμε όλο το χειμώνα.

Αποξηραμένα σύκα

Αποξηραμένα σύκα

Η συνταγή μας έρχεται από τη Σάμο και την κυρία Βούλα Λαγού, τη μητέρα του σεφ Ανδρέα Λαγού. Είναι η δική της συνταγή για αποξηραμένα σύκα, διπλοψημένα - τόσο στον ήλιο όσο και στον φούρνο - για καλύτερο αποτέλεσμα. Και επειδή τα έχουμε δοκιμάσει και είναι τέλεια μοιραζόμαστε τη συνταγή.

Αποξηραμένα σύκα

Τα αποξηραμένα σύκα είναι τέλειο topping και για το γιαούρτι.

Αποξηραμένα σύκα

Προετοιμασία: 15 - 30'
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30'
Αναμονή: 4 μέρες

Υλικά

  • σύκα ώριμα
  • αλάτι
  • νερό
  • 1 κλαδάκι βασιλικό

Διαδικασία

  1. Για τα αποξηραμένα σύκα πρώτα ανοίγουμε τα σύκα στη μέση, χωρίς να τα κόψουμε τελείως και τα αραδιάζουμε πάνω σε ταψί στρωμένο με σήτα, με την κομμένη πλευρά από πάνω.
  2. Σκεπάζουμε με τούλι, για να απομακρύνουμε τα ενοχλητικά έντομα και τα αφήνουμε στον ήλιο για 2 μέρες.
  3. Ύστερα από 2 μέρες, τα κλείνουμε κολλώντας τα δύο μέρη μεταξύ τους (τα πατσιάζουμε όπως λένε στη Σάμο) και τα αφήνουμε στον ήλιο λίγες μέρες ακόμη, να ψηθούν καλύτερα.
  4. Αφού ψηθούν στον ήλιο, τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα σκεπάζουμε με μπόλικα φύλλα δάφνης.
  5. Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 100°C για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  6. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, ετοιμάζουμε αλατόνερο σε ένα μπολ. Έτσι όπως είναι ζεστά τα μεταφέρουμε σε τάπερ σε στρώσεις, τοποθετώντας ενδιάμεσα φύλλα δάφνης. Όμως μόλις τελειώνουμε την κάθε στρώση, βουτάμε το κλαδάκι του βασιλικού στο αλατόνερο και τα ραντίζουμε και πιέζουμε τα σύκα όσο γίνεται.
  7. Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν εντελώς πριν τα σκεπάσουμε και τα αποθηκεύσουμε σε δροσερό μέρος.