Υλικά
  • 5 κιλά ώριμα σταφύλια (λευκά ή κόκκινα, χωρίς σάπια μέρη)
     
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τον μούστο πλένουμε καλά τα τσαμπιά και αφαιρούμε κοτσάνια και χαλασμένα ρώγες.
  2. Πολτοποιούμε τα σταφύλια είτε με το χέρι, είτε σε επεξεργαστή τροφίμων, μέχρι να βγάλουν όλο το χυμό τους.
  3. Σουρώνουμε από τουλπάνι ή σήτα, πιέζοντας καλά, ώστε να μείνει μόνο ο καθαρός χυμός.
  4. Παραδοσιακά ο μούστος «καθαριζόταν» με λίγο αλεύρι ή στάχτη: βράζουμε τον χυμό με 1-2 κ.σ. αλεύρι, ξαφρίζουμε, και μετά τον ξανασουρώνουμε. Έτσι φεύγουν οι τανίνες και γίνεται πιο γλυκός και διάφανος.

Ο φρέσκος μούστος διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο ή μπορεί να μπει στην κατάψυξη σε μπουκάλια.