
Υλικά
- 5 κιλά ώριμα σταφύλια (λευκά ή κόκκινα, χωρίς σάπια μέρη)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον μούστο πλένουμε καλά τα τσαμπιά και αφαιρούμε κοτσάνια και χαλασμένα ρώγες.
- Πολτοποιούμε τα σταφύλια είτε με το χέρι, είτε σε επεξεργαστή τροφίμων, μέχρι να βγάλουν όλο το χυμό τους.
- Σουρώνουμε από τουλπάνι ή σήτα, πιέζοντας καλά, ώστε να μείνει μόνο ο καθαρός χυμός.
- Παραδοσιακά ο μούστος «καθαριζόταν» με λίγο αλεύρι ή στάχτη: βράζουμε τον χυμό με 1-2 κ.σ. αλεύρι, ξαφρίζουμε, και μετά τον ξανασουρώνουμε. Έτσι φεύγουν οι τανίνες και γίνεται πιο γλυκός και διάφανος.
Ο φρέσκος μούστος διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο ή μπορεί να μπει στην κατάψυξη σε μπουκάλια.