Υλικά
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 185 ml νερό, χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή μισή συσκευασία φρέσκια
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1  κλωναράκι μικρό φρέσκο δενδρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 τσαμπί μικρό σταφύλι μαύρο χωρίς κουκούτσι
  • ½ κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη φοκάτσια με μαύρο σταφύλι, ζυμώνουμε στο μίξερ, με το φτερό, το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό, το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουμε μια λεία, ομοιογενή ζύμη.
  2. Την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ του μίξερ, αφού αφαιρέσουμε το εξάρτημα, για 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει καλά.
  3. Τη ζυμώνουμε ξανά με το χέρι μας, λαδώνουμε τον πάτο ενός χαμηλού ταψιού και πάλι με το χέρι, την ανοίγουμε σε ομοιόμορφο φύλλο, σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
  4. Προσθέτουμε τις ρόγες πιέζοντας με το χέρι μας, ραντίζουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια και αφήνουμε τη φοκάτσια για άλλα 15 λεπτά να ξαναφουσκώσει ελαφρά.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.