Τηγανητό αυγό. Παιδική ηλικία, χιλιάδες αναμνήσεις από μεσημέρια έξω στη βεράντα στο χωριό μετά το μπάνιο. Αν δε συνοδεύεται και από πατάτες τηγανητές, το δάκρυ δεν συγκρατείται από τα μάτια μας. 

Και όμως, όσο απλό και αν είναι, ακόμη και το τηγανητό αυγό θέλει την τέχνη του. Για να μην κολυμπάει στο λάδι, αλλά και να μην καίγεται, για να έχει την τέλεια υφή σε κρόκο και ασπράδι, ώστε να το απολαύσεις. 

Ανάμεσα σε τεχνικές για το τέλειο μοσχάρι Wellington και πολλά ακόμη μυστικά, ο βρετανός σεφ Gordon Ramsay αποκάλυψε μία τεχνική για το τέλειο τηγανητό αυγό. Γιατί τελικά, αυτό μας αφορά όλους. Όπως υπόσχεται, αυτό το μυστικό θα δώσει στο αυγό τραγανές άκρες, ένα τέλεια στερεωμένο κέντρο - κρόκο και μαγειρεμένο ασπράδι χωρίς την ενοχλητική, υδαρή υφή που έχει πολλές φορές. Περιλαμβάνει επίσης ένα απροσδόκητο μπαχαρικό που απογειώνει αυτό το απλό, πάρα πολύ απλό πιάτο. 

Χρησιμοποίησε δύο είδη λιπαρής ουσίας

Άλλες φορές τηγανίζουμε με ηλιέλαιο ή σπορέλαιο, άλλες με ελαιόλαδο, άλλες με ελάχιστο βούτυρο στο τηγάνι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Gordon Ramsay προτείνει να συνδυάσουμε δύο είδη λιπαρής ουσίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η πιο ήπια, αργή διαδικασία του scrambling αυγών επιτρέπει τη χρήση βουτύρου χωρίς να καεί το γαλακτοκομικό προϊόν, ενώ η υψηλότερη θερμότητα που απαιτείται για το τηγάνισμα μπορεί να κάψει το βούτυρο και να προκαλέσει καπνό. Ο Gordon Ramsay έχει μια λύση που θυμίζει το μαγείρεμα της μπριζόλας και χρησιμοποιεί και λάδι και βούτυρο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ο σεφ προσθέτει μια γενναιόδωρη ποσότητα  λαδιού (πιθανότατα ένα ουδέτερο λάδι, αλλά και το ελαιόλαδο θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει) και μια ακόμη πιο γενναιόδωρη ποσότητα βουτύρου.

Η προσθήκη λαδιού βοηθάει στο να μην καεί το λιωμένο βούτυρο καθώς τηγανίζεις, ενώ παράλληλα αξιοποιείς την πλούσια γεύση του βουτύρου. 


Περίστρεψε το τηγάνι καθώς μαγειρεύεις 

Αφού ζεστάνει καλά το λάδι του και στη συνέχεια προσθέσει ένα κομμάτι βούτυρο, ο Βρετανός σεφ ρίχνει μέσα δύο αυγά πριν καν λιώσει τελείως το βούτυρο. Πασπαλίζει αμέσως τα αυγά με αλάτι, μαύρο πιπέρι και νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, γεγονός που βοηθάει τα καρυκεύματα να κολλήσουν.

Μόλις το βούτυρο λιώσει πλήρως και αρχίσει να αφρίζει, ο Ramsay αφήνει τα αυγά, γλιστρώντας απαλά μια σπάτουλα κάτω από τις άκρες τους. Στη συνέχεια, αρχίζει να στροβιλίζει το τηγάνι, ώστε τα αυγά να συνεχίσουν να κινούνται σε μικρούς κύκλους, με το βούτυρο που αφρίζει να ρέει σταδιακά πάνω τους. Αυτό που κάνει σε αυτό το σημείο επίσης είναι να περιλούζει τα αυγά με το βούτυρο, ώστε να ψηθούν και οι κορυφές των ασπραδιών των αυγών. Αυτό βέβαια μπορείς να το κάνεις απλώς και με ένα κουτάλι, «λούζοντας» με λίγο βούτυρο το αυγό. Στόχευσε σε τραγανές άκρες, ψημένα ασπράδια και κρόκο που παραμένει ρευστός. Αν παρατηρήσεις ότι ο κρόκος ψήνεται πολύ γρήγορα, μπορείς  να αποσύρεις το τηγάνι από τη φωτιά, ενώ συνεχίζεις να περιχύνεις τα αυγά με το βούτυρο. 

@gordonramsayofficial An eggscellent tip for your weekend brunch plans from me ! #nextlevelkitchen ♬ original sound - Gordon Ramsay

Ολοκλήρωσε με πικάντικα, αλμυρά καρυκεύματα

Μόλις τα αυγά του είναι έτοιμα για σερβίρισμα, ο Ramsay προσθέτει τα καρυκεύματα, ενώ είναι ακόμα στο τηγάνι. Εκείνος προσθέτει την καυτερή σάλτσα σριράτσα, κλασικός συνδυασμός με τα αυγά και ρίχνει από πάνω και σάλτσα Worcestershire. Πρόκειται για μία σάλτσα που φτιάχνεται μέσω ζύμωσης  και συνήθως παρασκευάζεται με ξύδι, αντζούγιες, αλάτι, ζάχαρη ή μελάσα και προαιρετικά συστατικά όπως σκόρδο ή μπαχαρικά. Έχει μια πικάντικη, βαθιά γεύση umami
Εσύ βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις νιφάδες ή και σάλτσα τσίλι ή μπούκοβο, για να δώσεις αυτό το κάτι παραπάνω στα τηγανητά αυγά.