
Από αγαπημένη τροφή των διατροφολόγων και των fitness experts, η κινόα κατάφερε να κερδίσει επάξια μια θέση στα περισσότερα ελληνικά ντουλάπια, αντικαθιστώντας μάλιστα διαχρονικές επιλογές όπως το ρύζι. Μάλιστα, μπορείς να τη δεις να πρωταγωνιστεί και σε πατροπαράδοτες συνταγές, όπως τα πατροπαράδοτα γεμιστά.
Ο λόγος είναι ότι αποτελεί ένα superfood, καθώς μεταξύ άλλων είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Στα μεγάλα ατού της κινόας και ότι είναι gluten free. Ταυτόχρονα, είναι ένα τρομερά ευέλικτο υλικό, που ταιριάζει σε πολλές συνταγές και με πολλούς συνδυασμούς υλικών. Συνεπώς, αποτελεί μία ιδανική επιλογή για όλους.
Όσο για τα διαφορετικά είδη κινόα, στο εμπόριο μπορείς να βρεις λευκή, μαύρη και κόκκινη, ενώ υπάρχουν και συσκευασίες που συνδυάζουν και τα τρία χρώματα. Η λευκή κινόα είναι πιο μαλακή και έχει ουδέτερη γεύση. Η μαύρη και η κόκκινη πάλι, λίγο πιο έντονες και πιο σκληρές. Η προετοιμασία της κινόας είναι εύκολη και γρήγορη, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές γνώσεις, αλλά υπάρχουν κάποια tips που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να τη μαγειρέψεις σωστά και να διατηρηθούν όλα της τα θρεπτικά συστατικά.
Ξέπλυνέ τη πριν το βράσιμο
Η κινόα χρειάζεται πλύσιμο, πριν το βράσιμο. Βάλε την ποσότητα που θέλεις να μαγειρέψεις σε ένα σουρωτήρι και ξέπλυνέ τη καλά, κάτω από τη βρύση του νεροχύτη. Έτσι, αφαιρείς ουσιαστικά την σαπωνίνη, μία ουσία που είναι σαν περίβλημα στο εξωτερικό των κόκκων της κινόα.
Πώς να τη βράσεις
Γενικώς, όσον αφορά στην ποσότητα του νερού, για την κινόα ισχύει ό,τι και για το ρύζι, δηλαδή η διπλάσια ποσότητα σε νερό. Με άλλα λόγια, αν θέλεις να βράσεις 1 φλιτζάνι κινόα θα χρησιμοποιήσεις 2 φλιτζάνια νερό. Πάντα όμως έχει να κάνει με τη συνταγή για την οποία την προορίζεις. Αν θέλεις να είναι σαν ριζότο τότε θα πρέπει να προσθέσεις λίγο παραπάνω νερό.
Ιδανικά, θα πρέπει να αφήσεις το νερό να έρθει σε βρασμό και στη συνέχεια να προσθέσεις την κινόα. Όπως θα έκανες και στα ζυμαρικά, πρόσθεσε αλάτι και την κινόα και αφού την σκεπάσεις, άσε τη να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά, να απορροφήσει το νερό. Όταν είναι πια έτοιμη, μη βιαστείς να τη σερβίρεις. Απόσυρέ την από τη φωτιά και άφησέ την για περίπου 5-10 λεπτά.
Νόστιμες ιδέες με κινόα
Η αλήθεια είναι πως όσο βαρετή και αν σου φαίνεται, η κινόα μπορεί να μπει σε πραγματικά πάρα πολλές συνταγές και να γίνει άκρως ενδιαφέρουσα. Ακόμη και στην πιο απλή της εκδοχή, μπορεί να αποκτήσει αυτό το κάτι παραπάνω αν τη βράσεις σε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, αντί για νερό ή απλώς αν προσθέσεις λίγο ωμό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα που θα της δώσει μία μεσογειακή νότα.
Από εκεί και έπειτα, μπορεί να συνδυαστεί με λαχανικά και όσπρια σε σαλάτες, σε θρεπτικά bowls, να ταιριάξει επίσης με γλυκοπατάτες, να γίνει συνοδευτικό για κυρίως πιάτα με κρεατικά, να χρησιμοποιηθεί ως βασικό υλικό για κεφτεδάκια, αντί για κρέας, μαζί με κάποιο όσπριο, ακόμη και για θρεπτικές, γλυκές μπάρες ενέργειας.