Υλικά

για 10 cupcakes 

Για τα κεκάκια

  • 125 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ.  βανίλια υγρή ή 1 βανιλίνη
  • 2 αυγά
  • 75 ml γάλα
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Για το frosting

  • 130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 130 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. βανίλια υγρή ή 1 βανιλίνη

Για τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας

  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος (ζεστή)
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 σφηνάκι ουίσκι
  • ½ κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα cupcakes με frosting βανίλιας και σιρόπι αλατισμένης καραμέλας, ξεκινάμε από το frosting τυριού: μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το βούτυρο με το τυρί κρέμα.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να πάρουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Το μεταφέρουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη και το αφήνουμε ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
  3. Συνεχίζουμε με την καραμέλα: Σκορπίζουμε λίγη από τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο να καλυφτεί ολόκληρος και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  4. Όταν η ζάχαρη αρχίσει να υγροποιείται περιμετρικά, προσθέτουμε λίγη ακόμη, πιάνουμε το τηγάνι με το χέρι και αρχίζουμε να το κουνάμε κυκλικά έτσι ώστε η καυτή καραμέλα να παρασύρει και να λιώνει και την υπόλοιπη ζάχαρη.
  5. Όταν λιώσει κι αυτή ακουμπάμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε κι άλλη ζάχαρη και πάει λέγοντας μέχρι να τη λιώσουμε όλη και να κάνει φουσκάλες η καραμέλα μας.
  6. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας πολύ ζωηρά με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα δυο υλικά.
  7. Ξανακουμπάμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε τη σάλτσα.
  8. Ενσωματώνουμε το αλάτι και το ουίσκι κι αφήνουμε τη σάλτσα καραμέλας εκτός φωτιάς να κρυώσει πριν τη μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο με καπάκι.
  9. Σειρά έχουν τα κεκάκια: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170℃ στον αέρα και τοποθετούμε χάρτινες θηκούλες στις 12 υποδοχές ενός ταψιού για μάφιν.
  10. Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη κι αφού αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά και το γάλα.
  11. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί πλήρως.
  12. Μοιράζουμε τη ζύμη στις θηκούλες που ετοιμάσαμε και ψήνουμε τα κεκάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
  13. Τα ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν σε σύρμα. Όταν κρυώσουν εντελώς τα κεκάκια τα διακοσμούμε με frosting τυριού και τα σερβίρουμε προσθέτοντας στο καθένα από λίγη σάλτσα καραμέλας. 

Διατηρούμε τη σάλτσα καραμέλας στο ψυγείο. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά θα χρειαστεί να την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.