Και αφού μάθαμε τα πάντα για τον salted coffee του οποίου οι ρίζες κρατούν από το Βιετνάμ, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και ένα ακόμη είδος ιδιαίτερου καφέ, με πρωταγωνιστή το… αυγό! Ναι, κι όμως. 

Ο βιετναμέζικος καφές με αυγό (ca phe trung, όπως λέγεται εκεί) παρασκευάζεται με κρέμα κρόκου αυγού και ζαχαρούχο γάλα, ως γαρνιτούρα πάνω στον καφέ. Όταν ανακατεύεται μαζί, η κρέμα πήζει τον καφέ, κάνοντάς τον κρεμώδη με αφρώδη κορυφή. 

Η κρέμα χύνεται πάνω σε ένα φλιτζάνι πολύ δυνατού καφέ και αν θες να τον απολαύσεις όπως οι Βιετναμέζοι, πρέπει να τον ανακατέψεις. Πυκνώνει τον καφέ (όπως θα έκανε το γάλα ή η κρέμα γάλακτος σε έναν κανονικό καφέ) και του δίνει μια κρεμώδη, παχύρρευστη υφή, με ελαφρώς αφρώδη κορυφή. Λένε ότι το τελικό αποτέλεσμα έχει γεύση που θυμίζει τιραμισού! Δεν είναι άσχημο λοιπόν, όσο ακούγεται, να απολαμβάνεις έναν καφέ που παράλληλα σου θυμίζει το αγαπημένο γλυκό. 

egg coffee

Άλλωστε η κρέμα από κρόκο αυγού δεν είναι τελικά κάτι ασυνήθιστο, αφού τη συναντάμε σε πολλά γλυκά, όπως τα πορτογαλέζικα pasteis de nata, ή και η crème brûlée. 

Κάθε εμπόδιο για καλό: Έτσι δημιουργήθηκε ο egg coffee

Οι Βιετναμέζοι έχουν έντονη αγάπη για τον καφέ. Γι’ αυτούς δεν είναι απλώς ένα ρόφημα για να ξεκινήσει η μέρα. Αντίθετα, μπορεί να απολαμβάνεται το μεσημέρι, το απόγευμα ή ακόμη και τη νύχτα. Ανάμεσα σε όλες τις παραλλαγές καφέ που έχει να προσφέρει το Βιετνάμ, ο egg coffee είναι μια σπεσιαλιτέ που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις, ειδικά αν επισκεφθείς το Hanoi. 

Όπως όλες αυτές οι αγαπημένες, τοπικές συνήθειες των ντόπιων, και ο καφές με κρέμα από αυγό έχει τη δική του ιστορία. Όλα ξεκίνησαν όταν τη δεκαετία του 1940, κατά τη διάρκεια της γαλλικής αποικιοκρατίας, το γάλα ήταν ελάχιστο στην πόλη. Προκειμένου να φτιάξει τον καφέ του, ένας μπάρμαν ονόματι Nguyen Van Giang έπρεπε να βρει ένα εναλλακτικό συστατικό, τον κρόκο αυγού. Εκείνη την εποχή, εργαζόταν ακόμη στο φημισμένο ξενοδοχείο Sofitel Legend Metropole Hotel στο Hanoi και αφού οι θαμώνες άρχισαν να εντυπωσιάζονται από το ρόφημα που εκείνος εμπνεύστηκε, αποφάσισε ότι ήταν καιρός να παραιτηθεί από τη δουλειά του και να ανοίξει το δικό του μαγαζί το 1946. Τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία. 

@harrisondtran Vietnamese Egg Coffee ☕️🐣 Part 1 Coffee beans from @Nam Coffee 🫘 This was my first time making this and it was so easy! You don’t need a crazy whisker like the one that I used :) Ingredients • 60g robusta coffee grounds • 1/2 cup hot water • 2 egg yolks • 1 tbsp condensed milk • optional: 1 tsp granulated sugar Instructions 1. Flatten coffee grounds in a phin filter 2. Pour over just enough water to cover and activate coffee grounds. 3. Soak for 20 seconds then pour remaining water slowly. 4. Boil water in a pot and place mixing bowl atop. 5. Add egg yolks and condensed milk and whisk for 5 minutes. 6. Remove mixing bowl from water pot for 15 seconds if egg begins to scramble. Egg will be pasteurized after sitting at 140° F for 3 minutes. 7. Pour coffee and top with cream and enjoy! #vietnamesecoffee #caphe #caphetrung #eggcoffee #caphesuada #coffee #condensedmilk #vietnamesecuisine ♬ Gonna Fly Now (Theme from Rocky) - Orchestra Balboa

Πώς φτιάχνεται 

Ο καφές με αυγό παρασκευάζεται από τρεις τύπους καφέ: Arabica, Robusta και Liberica. Αυτός ο συνδυασμός έχει ως αποτέλεσμα ένα νόστιμο ρόφημα που είναι πλούσιο, αρωματικό και γεμάτο γεύση. Τα άλλα συστατικά είναι οι κρόκοι αυγών, η ζάχαρη και το γάλα (ή ζαχαρούχο γάλα). 

Για να φτιάξεις ένα φλιτζάνι καφέ με κρέμα αυγού, πρέπει να χτυπήσεις τους κρόκους αυγού με γάλα και κρυσταλλική ζάχαρη και στη συνέχεια να αναμείξεις με βραστό καφέ. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστός ή κρύος, ενώ βέβαια, ανάλογα και με την περιοχή όπου φτιάχνεται, δεν λείπουν και οι παραλλαγές.