Η δίαιτα του Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα στον κόσμο του αθλητισμού και της διατροφής, λόγω της εντυπωσιακής καριέρας του και της συνεχούς βελτίωσης των επιδόσεών του. Ο Σέρβος τενίστας, με Grand Slam τίτλους , είναι γνωστός όχι μόνο για την αθλητική του ικανότητα, αλλά και για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή του, που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην καλή του φυσική κατάσταση και μακροχρόνια επιτυχία.
Η διατροφή του είναι αποτέλεσμα μιας συνεχούς αναζήτησης για τρόπους να ενισχύσει τις επιδόσεις του, να αυξήσει την ενέργειά του και να βελτιώσει την αντοχή του στους σωματικούς αλλά και ψυχικούς τομείς. Μάλιστα, η προσέγγισή του είναι αρκετά αυστηρή και έχει συχνά περιγραφεί ως αυστηρά φυτοφαγική και χωρίς γλουτένη. Πώς θα γινόταν άλλωστε ένας τενίστας τέτοιου βεληνεκούς - με ρεκόρ 24 Grand Slam στο single, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ 10 τίτλων Australian Open - να μην είναι πειθαρχημένος σε κάθε κλάδο της ζωής του;
Ο Τζόκοβιτς ακολούθησε για πολλά χρόνια μια αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη, κάτι που άλλαξε τη ζωή και την καριέρα του. Ο γιατρός του, Dr. Cetojevic, μετά από ειδικές εξετάσεις ανακάλυψε πως έχει δυσανεξία στη γλουτένη, στα γαλακτοκομικά και στις ντομάτες. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η απόφαση να αφαιρέσει τη γλουτένη από τη διατροφή του είχε δραματική επίδραση στην ευεξία του. Η αίσθηση κόπωσης και οι πόνοι στους μυς μειώθηκαν σημαντικά, ενώ η ενέργεια και η συγκέντρωσή του αυξήθηκαν.
Ο λόγος που ο Τζόκοβιτς εστιάζει στη γλουτένη είναι ότι, σύμφωνα με έρευνες και με όσα είχε παρατηρήσει και ο ίδιος να του συμβαίνουν όσο κατανάλωνε τέτοιου είδους προϊόντα, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και να μειώσει την απόδοση σε άτομα με ευαισθησία στην πρωτεΐνη αυτή.
Κύριος στόχος του είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού του και η καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποκλείσει τελείως προϊόντα όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, που περιέχουν γλουτένη και προτιμά τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.
Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ενώ ακόμα ο Τζόκοβιτς χρησιμοποιεί υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για να υποστηρίξει την υγιή λειτουργία της καρδιάς.
Οι κύριες πηγές πρωτεΐνης του περιλαμβάνουν φυτικές τροφές όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, ενώ αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα σάκχαρα, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να μειώσουν την απόδοση του σώματος.
Το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής του
Ο Τζόκοβιτς έχει μοιραστεί λεπτομέρειες για τη διατροφή του στο βιβλίο του, Serve To Win, προσφέροντας στους αναγνώστες του ένα δείγμα τριών ημερών από τη δίαιτά του. Τι τρώει λοιπόν καθημερινά;
Το πρωί που ξυπνά πίνει ένα ποτήρι νερό και κάνει τις διατάσεις του με κάποιες ασκήσεις γιόγκα και τάι τσι, για περίπου είκοσι λεπτά. Στη συνέχεια ακολουθεί το πρωινό του που περιέχει μέλι, μούσλι με μύρτιλα, σταφίδες ηλιόσπορους και αμύγδαλα, μπανάνα, φυστικοβούτυρο ή smoothie με φρούτα, πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Για σνακ μπορεί να φάει ψωμί χωρίς γλουτένη ή κράκερ με αβοκάντο και τόνο, τοστ χωρίς γλουτένη με βούτυρο αμυγδάλου και μέλι, σπιτικό χούμους και μήλα.
Το μεσημεριανό του είναι σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, κινόα ή φακές, και ελαιόλαδο και όσον αφορά το δείπνο, συνήθως περιλαμβάνει ψάρι ή λευκό κρέας με ψητά λαχανικά και ελαιόλαδο.
Ο Τζόκοβιτς έχει τονίσει πολλές φορές ότι η διατροφή του είναι πολύ περισσότερη από μια απλή δίαιτα για την απώλεια βάρους. Για εκείνον, η σωστή διατροφή έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση του τρόπου που το σώμα ανταποκρίνεται στα τρόφιμα και την αναγνώριση του τι τον κάνει να νιώθει καλύτερα και να έχει περισσότερη ενέργεια.
Η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή των «κακών» τροφών είναι τρόπος ζωής για τον ίδιο και βασίζεται στην ιδέα της αρμονίας μεταξύ του σώματος και του πνεύματος. Φυσικά ,ο ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και προσπαθεί πάντα να πηγαίνει για ύπνο την ίδια ώρα, από τις 23:00 και ξυπνάει στις 7 το πρωί, ενώ κάνει γιόγκα και διαλογισμό.
Από προϊόντα διατροφής μέχρι το δικό του εστιατόριο
Εκτός των άλλων ο άσσος του τένις έχει επεκταθεί και επιχειρηματικά, δημιουργώντας τα δικά του προϊόντα διατροφής και συμπληρώματα, ενώ είναι και ιδιοκτήτης εστιατορίου.
Συγκεκριμένα, είναι κάτοχος του Djokolife, που περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα προϊόντων όπως μπισκότα, μπάρες δημητριακών και φυτικά ροφήματα, τα οποία είναι αποτέλεσμα προσεκτικής επιστημονικής έρευνας και αντικατοπτρίζουν τα γούστα και τις διατροφικές επιλογές του. Πλούσια σε στοιχεία με υψηλά θρεπτικά οφέλη, είναι φτιαγμένα για να παρέχουν τη σωστή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων και μαγνησίου.
«Κατά τη διάρκεια της 10χρονης καριέρας μου είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω πολύ και να δοκιμάσω διάφορα είδη φαγητού, ψωμιού, διαφορετικά σνακ, ενεργειακές μπάρες και πρωτεΐνες. Τώρα βρήκα επιτέλους τον σωστό τρόπο διατροφής για εμένα, που μου έδωσε τα εργαλεία για να ξεπεράσω τα εμπόδια, εντός και εκτός γηπέδου, να βρω τη σωστή ισορροπία και να με κάνει να νιώθω καλύτερα», έχει δηλώσει ο ίδιος.
Πέρα από τα προϊόντα Djokolife όμως, ο Τζόκοβιτς διατηρεί και το εστιατόριο Novak στο Βελιγράδι, που στο μενού του περιλαμβάνει vegan και gluten free επιλογές.