Και ποιος δεν έχει μία ανάμνηση με ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά φτιαγμένο από τη μαμά ή τη γιαγιά του; Ένα φαγητό που μυρίζει σπίτι και μέσα στην απλότητά του περικλείει όλη τη γεύση που ζεσταίνει το μέσα σου.
Τροφή οικονομική, χορταστική και θρεπτική ταυτόχρονα. Γι’ αυτό και αποτελεί μεγάλο μέρος της καθημερινής μας διατροφής, είτε ως βασικό συστατικό για ένα πληθωρικό παστίτσιο ή γιουβέτσι που σερβίρεται στο τραπέζι της Κυριακής, είτε για μία νόστιμη μακαρονάδα, είτε μία γρήγορη, ελαφριά και δροσερή μακαρονοσαλάτα που παίρνεις μαζί στο γραφείο.
Τα χρόνια περνούν, οι ρυθμοί και οι ανάγκες αλλάζουν, ωστόσο, τα ζυμαρικά βρίσκουν διαχρονικά τη θέση τους στο τραπέζι μας. Όμως προσαρμόζονται και αυτά στις νέες μας απαιτήσεις. Γι’ αυτό και τελευταία βλέπουμε ολοένα και περισσότερο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μεταξύ άλλων, ζυμαρικά ολικής άλεσης, gluten free και high protein.
Τι είναι τελικά τα προϊόντα ολικής άλεσης
Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι μία τροφή με αυξημένη πρωτεΐνη, γι' αυτό και αξίζει να τα εντάξεις στη διατροφή σου. Η πρώτη ύλη υφίσταται μερική ή ελάχιστη επεξεργασία, κατά την οποία ο κόκκος του σιταριού χρησιμοποιείται ατόφιος, ολόκληρος δηλαδή, μαζί με την «καρδιά» και τον φλοιό του, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για μία ισορροπημένη διατροφή.
Τι προσφέρουν στον οργανισμό σου
Επιπλέον, ο ολόκληρος κόκκος του σιταριού έχει περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με αυτόν που χρησιμοποιείται για τα λευκά ζυμαρικά. Οι φυτικές ίνες με τη σειρά τους ενισχύουν τον κορεσμό, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, τον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερίνης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά του φλοιού του σιταριού, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ενώ περιέχουν βιταμίνες Β (Β1, Β3, Β6). Και βέβαια επειδή χορταίνεις πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα ζυμαρικά που περιέχουν ολόκληρο τον σπόρο του σιταριού είναι ιδανικά για μία ισορροπημένη διατροφή, με στόχο την υγεία και την ευεξία ή ρύθμιση του βάρους.
Και πιο συνολικά να το δούμε, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης ταιριάζουν τέλεια με τα υπόλοιπα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια ή τα ψάρια. Συνδυασμοί που μπορούν να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα που θα σου προσφέρει όλα όσα χρειάζεσαι. Από γεύση, μέχρι κορεσμό και θρέψη.
Η σωστή επιλογή
Η εταιρία Melissa ακούει όλες μας τις ανάγκες, δίνοντας μεγάλο βάρος στα ζυμαρικά ολικής άλεσης. Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει την ιστορία, που ξεκίνησε το 1947, ενώ διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες.
Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης Μelissa, φτιάχνονται από ολόκληρο τον καρπό του σιταριού, ο οποίος συλλέγεται από εκλεκτούς ελληνικούς σιτοβολώνες. Θα τα βρεις διαθέσιμα σε πολλά διαφορετικά σχήματα, για να διαλέξεις το ιδανικό για κάθε συνταγή. Κλασικά και διαχρονικά σπαγγέτι που ταιριάζουν με τα πάντα, ντελικάτα λιγκουίνι, πέννες ριγέ, στριφτά, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, τορτελίνι, φιογκάκι, ενώ αξίζει να δοκιμάσεις και το ριγκατόνι με αλεύρι χαρουπιού, για κάτι διαφορετικό.
Βέβαια, η Melissa απευθύνεται σε κάθε έναν μας ξεχωριστά, γι΄ αυτό και στην πλούσια γκάμα προϊόντων της περιλαμβάνει ζυμαρικά από όσπρια, τη νέα διατροφική τάση, ζυμαρικά bio, gluten free για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, premium προϊόντα της σειράς «Χρυσή Επιλογή», αλλά και τα pasta kids σε παιχνιδιάρικα σχέδια εμπνευσμένα από αγαπημένους ήρωες των παιδιών.
Μακαρονάδα με σπαγγέτι ολικής άλεσης, φρέσκια ντομάτα, τόνο και κάπαρη
Η Ιωάννα Σταμούλου μας δίνει μία δροσερή συνταγή με σπαγγέτι ολικής άλεσης. Μέσα σε 15 λεπτά το πολύ και με ελάχιστο μαγείρεμα – αφού μόνο το σπαγγέτι χρειάζεται βράσιμο- σερβίρουμε ένα πλήρως ισορροπημένο πιάτο που μοσχοβολά καλοκαίρι και δεν σε γεμίζει περιττές θερμίδες και ενοχές.
Προετοιμασία: 5'
Μαγείρεμα: 5'
Μερίδες: 4-5
Υλικά
- 1 πακέτο σπαγγέτι ολικής άλεσης Melissa
- 2 ντομάτες μεγάλες και ώριμες, ξυσμένες στον τρίφτη
- 4-5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κονσέρβα τόνο σε νερό
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για την καλοκαιρινή μακαρονάδα με σπαγγέτι ολικής άλεσης, φρέσκια ντομάτα, τόνο και κάπαρη, πρώτα βράζουμε το σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασία του και μέχρι να μαγειρευτεί αλ ντέντε.
- Στραγγίζουμε καλά.
- Στο μεταξύ έχουμε έτοιμη τη σάλτσα μας, η οποία δεν χρειάζεται καν βράσιμο. Ξύσαμε τις ντομάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, αλατοπιπερώσαμε, προσθέσαμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, την κάπαρη και ανακατέψαμε καλά.
- Δοκιμάζουμε τη γεύση μήπως χρειάζεται έξτρα αλάτι η σάλτσα και στη συνέχεια ανοίγουμε τον τόνο, τον στραγγίζουμε από το νερό του και τον μαδάμε σε κομματάκια. Τον ρίχνουμε στη σάλτσα, προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε τη μακαρονάδα αμέσως.