Η αλήθεια είναι πως τώρα που ο καιρός είναι τόσο άστατος σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως όλο και περισσότερο κόσμος γύρω σου είναι είτε άρρωστος είτε κάτι τον γυροφέρνει. Σίγουρα υπάρχουν διαφόρων ειδών γιατροσόφια ή ροφήματα που είναι ιδανικά για αυτό το μεταβατικό διάστημα. Ένα απ' όλα λοιπόν έρχεται από το Μαρόκο, το khunjul που είναι γεμάτο γεύση και ευεργετικά συστατικά, κι εκεί το αντιμετωπίζουν ως θαυματουργή λύση απέναντι στον πονόλαιμο.
Στο Μαρόκο, το τσάι μέντας είναι πανταχού παρόν, πρόκειται για ένα πράσινο τσάι που σερβίρεται ζεστό, με φρέσκια μέντα και συχνά άλλα βότανα να εμβαπτίζονται μέσα του. «Μπέρμπερ ουίσκι», όπως το αποκαλούν συχνά χαριτολογώντας – αναφορά στους ιθαγενείς λαούς που ζουν στη Βόρεια Αφρική εδώ και χιλιετίες. Προσφέρεται ως ένδειξη φιλοξενίας όπου κι αν πας. Αν το κουσκούς ή μια ταζίν συμβολίζει ολόκληρο το Μαρόκο σε ένα πιάτο, τότε το τσάι μέντας το κάνει στο ποτήρι, αφού ξεκινά και τελειώνει τη μέρα, καθώς προηγείται και ολοκληρώνει κάθε γεύμα.
Εξέλιξη στο τσάι μέντας είναι το khunjul, το οποίο διαθέτει αρκετά μπαχαρικά και ενθουσιάζει όποιον το δοκιμάζει. Πρόκειται για ζεστό ρόφημα μέσα σε γυάλινο φλιτζάνι τσαγιού με βαθύ κόκκινο χρώμα και έντονα αρώματα. Η γεύση του μπορεί να σου θυμίσει λίγο Angostura bitters, εκείνο το βαθύ, πλούσιο μπαχαρικό για γλυκά, αλλά με περισσότερη καυτερή πιπεριά, ανθικότητα και φρουτώδη χαρακτήρα.
Μαροκινό πικάντικο κόκκινο ρόφημα
Το εξαιρετικά αρωματικό αυτό ρόφημα σερβίρεται ζεστό και συχνά καταναλώνεται στο Μαρόκο ως φυτικό γιατροσόφι για το κρυολόγημα. Οι ντόπιοι προσαρμόζουν τα συστατικά ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, ενώ αν δοκιμάσεις να το φτιάξεις στο σπίτι, μπορείς να ρυθμίσεις την «κάψα» και τη γλύκα αυξομειώνοντας την ποσότητα πιπεριού, τσίλι και ζάχαρης.
Θα χρειαστείς ένα κομμάτι τουλπάνι ή σακουλάκι για γάλα ξηρών καρπών, για να στραγγίξεις τα μπαχαρικά. Τα άνθη ιβίσκου δεν είναι συνήθη στις παραδοσιακές παρασκευές του ροφήματος, αλλά αποτέλεσαν βασικό στοιχείο στις παραλλαγές της συνταγής που ακολούθησαν, όπως η παρακάτω.
Μπορείς να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο έως 1 εβδομάδα και απλώς να το ζεστάνεις ξανά πριν το σερβίρεις. Με την παρακάτω συνταγή θα έχεις περίπου 1,3 λίτρα τσάι. Όσο για το πού θα βρεις κάποια υλικά που ίσως σε δυσκολέψουν, τις αποξηραμένες πιπεριές θα τις εντοπίσεις σε καταστήματα μπαχαρικών και online, ενώ τη σκόνη γκαλάνγκαλ σε μαγαζιά με μπαχαρικά, ινδικά ή ασιατικά παντοπωλεία, και online.
Υλικά
- 6 φλ. νερό
- ½ φλ. πέταλα ιβίσκου αποξηραμένα
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 3 πιπεριές αποξηραμένες
- ½ κ.σ. γκαλάνγκαλ σε σκόνη
- ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ¼ κ.γ. πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
- ¼ κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- ¼ φλ. ζάχαρη καστανή
Διαδικασία
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, φέρνουμε το νερό σχεδόν σε σημείο βρασμού.
- Ρίχνουμε τα πέταλα ιβίσκου και τον αστεροειδή γλυκάνισο και ανακατεύουμε για να βραχούν καλά τα πέταλα.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές, το γκαλάνγκαλ, την κανέλα, το μαύρο πιπέρι, το κάρδαμο, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενσωματωθούν τα μπαχαρικά.
- Άφηνουμε το μείγμα να σιγοβράζει χωρίς καπάκι, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία ώστε να διατηρείται σε χαμηλό βρασμό. Δοκιμάζουμε πού και πού μέχρι να φτάσει το επιθυμητό επίπεδο πικάντικης γεύσης, περίπου 10–15 λεπτά.
- Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά για περίπου 5 λεπτά.
- Στρώνουμε λεπτό σουρωτήρι τοποθετημένο πάνω σε ανθεκτικό μπολ με τουλπάνι διπλωμένο ή σακουλάκι για γάλα ξηρών καρπών. Σουρώνουμε το υγρό και πέταμε τα στερεά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και δοκιμάζουμε. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε περισσότερη ζάχαρη.
- Σερβιρούμε το ρόφημα ζεστό σε φλιτζάνια τσαγιού.
Πηγή: The Washington Post