Έχεις παρατηρήσει ποτέ να εμφανίζονται καφετί σημάδια στον πάτο του βραστήρα ή της τσαγιέρας, όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείς; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από αυτό.
Για παράδειγμα, ορισμένες ουσίες από τα διάφορα αφεψήματα μπορεί να κολλήσουν και να αφήσουν σημάδια στο εσωτερικό του βραστήρα. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο, όταν προσθέτεις ζάχαρη, απευθείας στο σκεύος και όχι μετά, όταν σερβίρεις το τσάι στα φλιτζάνια. Η ζάχαρη βέβαια υγροποιείται και έτσι, κολλάει περισσότερο. Στα καλά νέα, τα σκεύη μπορούν να καθαριστούν εύκολα, αρκεί να ξέρεις πώς.
Πώς να αφαιρέσεις τα σημάδια
Για να καθαρίσεις καμένα ή λεκιασμένα σκεύη όπως κατσαρόλες, τηγάνια και τσαγιέρες συνιστάται να έχεις:
- γάντια
- ζεστό νερό
- σφουγγάρι
- μαγειρική σόδα
- ξίδι
- πετσέτα
Η ασφάλεια έρχεται πάντα πρώτη, γι' αυτό πρέπει να φοράς γάντια, ώστε να προστατεύσεις τα χέρια σου από τα λίπη και τα έλαια. Γέμισε την τσαγιέρα ή τον βραστήρα με ζεστό νερό και πρόσθεσε λίγο ξίδι, περίπου 1/4 του φλιτζανιού. Ρίξε μέσα 1-2 κ.σ. μαγειρική σόδα. Άφησέ το έτσι για περίπου 30 λεπτά, ώστε να αφρίσει και να μαλακώσουν τα υπολείμματα. Αφού αυτά περάσουν, τρίψε ελαφριά με μαλακό σφουγγάρι και ξέπλυνε πολύ καλά, σκούπισέ το με μια καθαρή πετσέτα και άφησέ το να στεγνώσει.
Τι να προσέξεις
Γενικώς, προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς σκληρά ή μεταλλικά σφουγγάρια, ώστε να μη χαράξεις το σκεύος σου. Για μεταλλική τσαγιέρα ή βραστήρα, χρησιμοποίησε λίγο ξίδι και μην το αφήσεις για πολλή ώρα, για να μην αλλοιώσει την επιφάνεια.
Σε κάθε περίπτωση, για να αποφύγεις τα στίγματα, φρόντιζε να πλένεις τα σκεύη μετά από κάθε χρήση και να τα αφήνεις ανοιχτά, χωρίς καπάκι, ώστε να στεγνώνουν καλά. Τέλος, προσπάθησε να μην τα φυλάς κοντά στις εστίες σου, στον πάγκο της κουζίνας, γιατί μπορεί από λίπη ή λάδι που πιτσιλάει να αποκτήσουν και εξωτερικά στίγματα, τα οποία θα χρειάζονται ειδικό καθαρισμό για να φύγουν.