Βρίσκεσαι επιτέλους σε εκείνο το εστιατόριο που έχεις βάλει στη λίστα σου εδώ και καιρό, έχεις διαλέξει τα πιάτα που θα δοκιμάσεις και έρχεται η ώρα της επιλογής κρασιού. Πιάνεις τη wine list στα χέρια σου και συνειδητοποιείς ότι έχεις να κάνεις με μία καλά ενημερωμένη κάρτα, με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις, μεταξύ των οποίων καλείσαι να κάνεις την πιο ταιριαστή επιλογή για να συνοδέψεις το γεύμα σου. Μεταξύ μας, όσο ψαγμένος και αν είσαι μπορεί να δυσκολευτείς να αποφασίσεις. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να νιώσεις λιγότερο αβοήθητος και πανικόβλητος διαβάζοντας μία wine list. Γιατί όλα τελικά είναι θέμα ψυχολογίας.
Κάνε μία πρώτη διαλογή
Υπάρχουν εστιατόρια όπου η λίστα κρασιών μπορεί να περιλαμβάνει εκατοντάδες ετικέτες, εξαιρετικά ευρείας κλίμακας τιμών. Ακόμη και αν μιλάμε για μερικές δεκάδες επιλογές όμως, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις με ένα πρώτο φιλτράρισμα. Μη σπαταλήσεις πάνω από 5 λεπτά κοιτάζοντας μία πλούσια λίστα. Ρίξε ένα πρώτο ξεφύλλισμα και συγκράτησε τις ετικέτες που σε ιντριγκάρουν. Στη συνέχεια μπορείς να τις αναφέρεις στον sommelier του εστιατορίου, ώστε να κάνετε μαζί την τελική επιλογή και κάπως έτσι όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα.
Μην προσπαθείς να φανείς expert
Συνομιλώντας με έναν ειδικό στο κρασί το πιθανότερο είναι να ακούς άγνωστες λέξεις που μπορεί να σε αγχώσουν περισσότερο και να σε κάνουν να διστάζεις να εκφράσεις αυτό που ψάχνεις. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ξεχάσεις οποιαδήποτε ορολογία και να εξηγήσεις στον sommelier αυτό που θα ήθελες, ακόμη και αν σου φαίνεται ότι δεν βγάζει νόημα. Τι αρώματα, τι γεύσεις και τι αίσθηση θέλεις να σου αφήνει το κρασί σου; Πίσω από τις εκλεπτυσμένες λέξεις, αυτό είναι που έχει τελικά πραγματική σημασία. Εκείνος θα μπορέσει να σου δώσει τις κατάλληλες επιλογές που ανταποκρίνονται στα γούστα σου - άλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος του.
Όταν δεν καταλαβαίνεις, απλά ρώτα
Και αφού έχεις τολμήσει το σημαντικό βήμα της περιγραφής, ο sommelier σου δίνει τις αντίστοιχες επιλογές, εξηγώντας σου τα χαρακτηριστικά κάθε ετικέτας που σου προτείνει. Σε αυτό το σημείο είναι που πρέπει να θυμάσαι ότι καλό είναι να ρωτάς οτιδήποτε δεν καταλαβαίνεις. Δεν είσαι υποχρεωμένος να γνωρίζεις τα πάντα γύρω από το κρασί, όμως ο δικός σου ουρανίσκος είναι που θα το γευθεί. Ακόμη και ένας ενημερωμένος λάτρης του κρασιού, είναι πιθανό να βρεθεί μπροστά σε μία λίστα όπου σχεδόν καμία ετικέτα δεν του φαίνεται οικεία και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
Τόλμησε νέες επιλογές και βγες από την comfort zone σου
Συνήθως, μπροστά σε μία λίστα που σου φαίνεται χαοτική, επιλέγεις τις πιο γνώριμες, safe επιλογές. Όμως ίσως έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψεις τη ζώνη ασφαλείας σου και να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο, αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σε αποζημιώσει. Ειλικρινά, σκέψου πόσο λάθος μπορούν να πάνε τα πράγματα ώστε η επιλογή σου μέσα από μία καλή λίστα κρασιών να σε απογοητεύσει; Κανείς δε λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις τις οικείες γεύσεις σου, ωστόσο αξίζει να εξερευνήσεις λίγο περισσότερο, φυσικά υπό την καθοδήγηση του sommelier.
Μην τρελαίνεσαι για να βρεις το ιδανικό pairing
Σίγουρα το wine pairing είναι ολόκληρη σπουδή. Είναι βέβαιο, επίσης, ότι βρίσκοντας τον κατάλληλο συνδυασμό, θα απογειώσεις το γεύμα σου. Αυτό όμως δε θα πρέπει να σου γίνει εμμονή. Ένα καλό κρασί είναι πάντα αυτό που σου αρέσει, ούτως ή άλλως. Μπορεί να βρεις έναν - κατά τα άλλα - σωστό συνδυασμό, αλλά το κρασί που σου σέρβιραν τελικά να μη σου αρέσει καθόλου. Επομένως, ενημέρωσε τον sommelier για τις ετικέτες που κινούνται στα γούστα σου και εκείνος θα σε κατευθύνει για το τι ταιριάζει με τα πιάτα που διάλεξες.
Θέσε εξ αρχής το budget σου
Πέρα από κάθε άρωμα, γεύση ή pairing, σημαντικό είναι να έχεις ένα ξεκάθαρο budget και να το εκφράσεις στο προσωπικό του εστιατορίου. Αν θέλεις κάτι σχετικά οικονομικό, τότε πρέπει εξ αρχής να το εκφράσεις στο προσωπικό του εστιατορίου και αυτό, αφενός θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση να βγεις εκτός προϋπολογισμού και αφετέρου θα κάνει και τη δική τους δουλειά πιο εύκολη.