Κρασί είναι το προϊόν που προκύπτει από την αλκοολική ζύμωση του χυμού των σταφυλιών και για να συνειδητοποιήσουμε τη σχέση «αλκοόλ και κρασί» θα πρέπει να ρίξουμε λίγο περισσότερο φως στο γενεσιουργό φαινόμενο της «αλκοολικής ζύμωσης». Τα σταφύλια κατά τη φάση της ωρίμασης αυξάνουν την περιεκτικότητα των σακχάρων στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα να γίνονται γλυκά. Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε το κρασί τα σταφύλια σπάνε, παραδοσιακά με το πάτημα και στις μέρες μας με ειδικό εξοπλισμό και τα σάκχαρα που απελευθερώνονται γίνονται τροφή για μικροσκοπικούς μικροοργανισμούς, τους ζυμομύκητες. Οι ζυμομύκητες τρώγοντας σάκχαρα απελευθερώνουν στο χυμό αλκοόλη.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των κρασιών η αλκοόλη κυμαίνεται μεταξύ 11,5 και 15%. Αυτό το επί τις εκατό ποσοστό σημαίνει πόσα ml αλκοόλ υπάρχουν σε 100 ml κρασιού. Δηλαδή ένα κρασί 13,0% ή 13,0vol σημαίνει ότι περιέχει 13,0 ml αλκοόλ στα 100 ml ποτού. Εύκολα πλέον μπορούμε να κατανοήσουμε δυο πράγματα, το πρώτο είναι ότι κάθε κρασί εξ’ ορισμού περιέχει αλκοόλ και δεύτερον ότι μετά το νερό, το αλκοόλ είναι το δεύτερο συστατικό του κρασιού με το υψηλότερο ποσοστό. Πώς όμως μπορούμε να μιλάμε για κρασιά χωρίς αλκοόλ;
Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει στους οινοποιούς μεθοδολογίες που επιτρέπουν την απομάκρυνση της παραγόμενης αλκοόλης, με σκοπό την προσφορά κρασιών χωρίς αλκοόλ. Κάτι αντίστοιχο γίνεται στη μπίρα και σε πολλά αποστάγματα όπως το τζιν. Το στοίχημα με αυτή την προσπάθεια είναι να μπορέσει το κρασί από τι μια να διατηρήσει αναλλοίωτα τα αρώματα και τις γεύσεις του και από την άλλη η δομή του να κρατηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, που να θυμίζουν το αρχικό προϊόν.
Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τα αρχικά προβλήματα ξεπερνιούνται και πλέον βρίσκουμε στα ράφια κρασιά χωρίς αλκοόλ υψηλής ποιότητας. Τα κρασιά αυτά προέρχονται από χώρες εκτός Ελλάδας, κυρίως Ισπανία, καθώς οι επενδύσεις για τη δημιουργία εκστάσεων αφαίρεσης αλκοόλης από κρασί είναι υψηλές και απαιτούνται μεγάλες ποσότητες παραγωγής για να είναι οικονομικά βιώσιμες.
Γιατί όμως δημιουργήθηκε η ανάγκη για κρασιά χωρίς αλκοόλ;
Η προσφορά στην αγορά κρασιού, μπίρας και αποσταγμάτων χωρίς αλκοόλ οφείλεται στο ότι το αλκοόλ έχει συνδεθεί με μειωμένη ικανότητα χειρισμού μηχανημάτων, με πρόκληση ασθενειών και με κοινωνικά - θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η πλειονότητα των χωρών που παραδοσιακά καταναλώνουν κρασί έχει θέσει μηδενικά όρια αλκοόλης στο αίμα για τους οδηγούς αυτοκινήτων. Επιπλέον, η τάση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής θέτει στην άκρη την κατανάλωση ουσιών που συνδέονται με παθολογικές ασθένειες. Επίσης, θρησκείες - όπως ο Μουσουλμανισμός - που έχουν γίνει σημαντικές πληθυσμιακές οντότητες σε χώρες με υψηλή κατανάλωση κρασιού, απαγορεύουν την κατανάλωση ποτών με αλκοόλ.
Παρόλα αυτά στο κρασί, σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, βλέπουμε το μικρότερο ποσοστό ετικετών που αναγράφουν «χωρίς αλκοόλ». Αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι η οργανοληπτική πολυπλοκότητά τού οφείλεται εν πολύς και στην ύπαρξη του αλκοόλ, στο ότι το κρασί περιέχει πολύ λιγότερο αλκοόλ σε σχέση με τα αποστάγματα και στο ότι μας αρέσει σε σημαντικές αλλά και μικρές στιγμές να μοιραζόμαστε ένα κρασί με φίλους νιώθοντας την αξία και της ψυχικής υγείας για της ζωές μας.