Η αρμπαρόριζα, γνωστή και ως μοσχομολόχα ή πελαργόνι, μπορεί να μην προέρχεται από την Ελλάδα, αλλά από τη Νότια Αφρική, ωστόσο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά στη χώρα μας, που συχνά συναντάς σε γλάστρες στις αυλές των σπιτιών.

Πρόκειται για εποχιακό φυτό, που ανθίζει από την άνοιξη μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού και μπορεί τα μικρά ροζ και μωβ λουλούδια της αρμπαρόριζας να μη μυρίζουν, ωστόσο τα φύλλα της είναι ιδιαιτέρως αρωματικά. Γι' αυτό και συχνά χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν γλυκά κουταλιού - με πιο συχνή συνταγή που περιλαμβάνει αρμπαρόριζα να είναι το γλυκό κουταλιού σταφύλι -, μαρμελάδες, παγωτά ή ακόμα και λουκούμια. Επιπλέον, η αρμπαρόριζα μπορεί να γίνει και λικέρ με βάση το κρασί: Ένα ελαφρύ και αρωματικό ποτό που μπορείς να προσφέρεις στους καλεσμένους σου στο τέλος ενός γεύματος, μαζί με το επιδόρπιο.

Για να φτιάξεις το λικέρ αρμπαρόριζα, θα χρειαστείς:

  • 500 ml κρασί κόκκινο, ξηρό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 20 φύλλα αρμπαρόριζας, καλά πλυμένα και στεγνωμένα

Διαδικασία

  1. Σε καλά αποστειρωμένο γυάλινο μπουκάλι με καπάκι, βάζεις το κρασί, τη ζάχαρη και τα φύλλα της αρμπαρόριζας. Ανακατεύεις καλά και κλείνεις το μπουκάλι με το καπάκι του.
  2. Φυλάς το μπουκάλι στην κουζίνα, ιδανικά σε ντουλάπι χωρίς υγρασία και μακριά από εστίες θερμότητας, για περίπου 1 μήνα, ανακινώντας το περιοδικά (ανά 4-5 μέρες), ώστε να λιώνει η ζάχαρη και να ανακατεύεται με το κρασί.
  3. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, σουρώνεις περνώντας το μείγμα από τουλπάνι και μεταφέρεις το λικέρ σε καθαρό μπουκάλι.

Το λικέρ αρμπαρόριζα διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται κρύο σε μικρά ποτηράκια.