
Μπορεί να το έχεις ακούσει στο Masterchef και να έχεις αναρωτηθεί πολλάκις τι είναι, μπορεί κάπου να το έχει πάρει το αυτί σου, μπορεί να το έχεις συναντήσει σε κάποια επίσκεψή σου στο χαλαρωτικό νησί της Ικαρίας ή στην Κύπρο, μπορεί και τίποτα από τα παραπάνω. Το κολοκάσι όμως είναι ένα ιδιαίτερο υλικό, ένα ποώδες φυτό που τελικά καταλήγει να παίρνει μοναδική μορφή στην κουζίνα, από συνοδευτικό για κρέατα, μέχρι μαμαδίστικο λαδερό φαγητό.
Η επίσημη ονομασία του είναι Κολοκασία ή εδώδιμος (Colocasia esculenta). Είναι ένα τροπικό φυτό που καλλιεργείται ως βολβός, συνήθως σε υγρό και ζεστό κλίμα. Έχει καφέ εξωτερική φλούδα και λευκή σάρκα με μωβ κηλίδες και αν πας στην Ικαρία ή στην Κύπρο, είναι σχεδόν αδύνατο να μην το ξέρουν.
Πού πρωτοεμφανίστηκε;
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το κολοκάσι καλλιεργήθηκε πρώτη φορά στην Ινδία, προερχόμενο από τη Μαλαισία, πριν από το 5000 π.Χ.. Ο λόγος που άνθισε εκεί, πιθανώς, ήταν το ιδιαίτερα υγρό κλίμα της χώρας, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε και στην αρχαία Αίγυπτο. Θεωρείται μάλιστα ότι ήταν ένας από τους πρώτους βολβούς που καλλιέργησαν οι άνθρωποι για να τραφούν.
Η διατροφική αξία
Όχι μόνο νόστιμο φαγάκι, αλλά και διατροφικος θησαυρός. Το κολοκάσι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ αποτελεί και πηγή βιταμινών A και C, γι’αυτό και θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, δεν αυξάνει απότομα τον γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που το κάνει να θεωρείται βοηθός στην πρόληψη του διαβήτη. Στην Κύπρο και στην Ικαρία δε το θεωρούν υπερτροφή! Είναι επίσης πλούσιο σε άμυλο και η γεύση του θυμίζει αρκετά αυτή της γλυκοπατάτας.
Πώς να το μαγειρέψεις
Το κολοκάσι γίνεται ωραιότατο γιαχνί λαδερό για κυρίως, μπορείς επίσης να το κάνεις ψητό ή βραστό και στην κυπριακή κουζίνα συνηθίζουν να το φτιάχνουν ως συνοδευτικό, κυρίως για κρεατικά όπως το μοσχάρι και το χοιρινό και σπανιότερα πλάι σε ψάρι.
Τι πρέπει να προσέξεις
Προσοχή όμως, γιατί οι βολβοί του κολοκασίου περιέχουν μία τοξική ουσία, το οξαλικό ασβέστιο, το οποίο βέβαια με το σωστό μαγείρεμα εξουδετερώνεται. Για να είμαστε σίγουροι ωστόσο, αν αποφασίσουμε να μαγειρέψουμε το κολοκάσι μπορούμε απλώς να το αφήσουμε να μουλιάσει σε νερό από την προηγούμενη μέρα. Η τοξική ουσία υπάρχει τόσο στους βολβούς όσο και στα φύλλα τους, γι΄ αυτό αρκετοί προτείνουν να χρησιμοποιούνται γάντια κατά την επεξεργασία του. Και βέβαια, να μην καταναλώνεται σε καμία περίπτωση ωμό.
