Υλικά
για 40-50 κομμάτια
- 1 κιλό αλεύρι (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη ανάλογα την υγρασία της ζύμης)
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1lt νερό
- λάδι για τηγάνισμα
- ζάχαρη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τους λουκουμάδες παραλίας ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το 1 κιλό αλεύρι, τη μαγιά, το αυγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό.
- Ξεκινάμε να ανακατεύουμε αρχικά με το φτερό, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Στη συνέχεια αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και θα μαζευτεί γύρω από τον γάντζο. Σε αυτό το στάδιο ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να διπλασιαστεί η ζύμη, για περίπου 1 ώρα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και με πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο ύψους 5 χιλιοστών.
- Με κουπ πατ ή με ένα στρογγυλό ποτήρι κόβουμε δίσκους και αν θέλουμε, σε κάποιους από αυτούς μπορούμε να κάνουμε και τρύπα στη μέση με την ανάποδη μιας μύτης για κορνέ.
- Βάζουμε τους λουκουμάδες πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και τους αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν ξανά, για 15-20 λεπτά.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε άφθονο λάδι (τουλάχιστον 1 δάχτυλο ύψος) και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε δόσεις, 4-5 κάθε φορά. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά, τους γυρίζουμε να πάρουν και από την άλλη.
- Όταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
- Βάζουμε μπόλικη ζάχαρη σε μια σαλατιέρα και ρίχνουμε μέσα έναν-έναν τους λουκουμάδες, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά από τη ζάχαρη.