Σαν άνθρωπος η Αργυρώ Κουτσού μοιάζει να είναι βγαλμένη από ταινία. Με τη χαρακτηριστική της παρουσία, με φακιόλι στο κεφάλι, κυριαρχεί στον χώρο - μέσα και έξω από την κουζίνα. Η Αργυρώ ξεκίνησε σαν project manager για μετακλήσεις μεγάλων καλλιτεχνικών σχημάτων, αλλά το μικρόβιο της μαγειρικής την έτρωγε. Δούλεψε σεζόν σε πολλά νησιά και τελικά αποφάσισε να ζήσει το όνειρό της και να ανοίξει το πρώτο της εστιατόριο, τo Koutsou & co.
Το Koutsou & co βρίσκεται στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, μέσα σε μια στοά που έχει ελάχιστα εστιατόρια και παρότι κάποιος θα περίμενε λόγω τοποθεσίας να είναι «τουριστικό», η φυσιογνωμία του κάθε άλλο παρά τουριστική είναι. Ή για να είμαστε ακριβείς: Αυτή θα έπρεπε να είναι η σωστή εικόνα της Ελλάδας και της γαστρονομίας την οποία πρέπει να δοκιμάσουν όλοι. Έλληνες και ξένοι.
Η σάλα της είναι μέσα στη στοά, με τραπέζια φροντισμένα και με μια διακόσμηση οικοδέσποινας, που βάζει πράγματα για να ομορφύνει τον χώρο ο οποίος θα δεχτεί αυτούς που αγαπάει και την αγαπούν.
Εκεί, λειτουργώντας στον ρόλο της μαγείρισσας - γευσιθήρως, η Αργυρώ επιλέγει κάθε μέρα τι θα προτείνει, από εξαιρετικές πρώτες ύλες, επιλεγμένες από την ίδια. Πολλές φορές έχει δώσει μάχη για να φτάσουν σε αυτήν, από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα. Από ό,τι μας είπε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει σχεδιάσει να μαγειρέψει κάτι και αλλάζει τελικά, επειδή δεν την ικανοποιούν τα υλικά που έχει ή παθαίνει ξαφνικό έρωτα με μια άλλη συνταγή ή μια παραλαβή σπάνιου υλικού.
H καθημερινή καρτέλα εδώ δεν μοιάζει με κανενός εστιατορίου και αυτό γιατί μαγειρεύει αυτό που θα ήθελε να φάει στο σπίτι της, τόσο η ίδια όσο και οι καλεσμένοι της. Τα πιάτα της είναι καθημερινά, ανάλογα με την εποχή και την έμπνευση της ημέρας, γι' αυτόν τον λόγο και ο κατάλογος είναι πάντα γραμμένος στο χέρι. Οι άνθρωποι που τρώνε εκεί, πηγαίνουν και ξαναπηγαίνουν, γιατί δεν αισθάνονται πελάτες άλλα καλεσμένοι σε μια βεγγέρα. Σαν να λέγαμε «η γιορτή της Κουτσού», παραφράζοντας τον τίτλο της δανέζικης ταινίας «η γιορτή της Μπαμπέτ».
Στο Koutsou & co, δηλαδή, δεν θα φας μακαρονάδα με τέσσερα τυριά ή πατάτες με σως ροκφόρ. Θα φας λαχταριστή τραχανόπιτα με σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες και φέτα και θα έχεις κατά νου ότι καμία μέρα δεν είναι η ίδια με την άλλη, αφού καθημερινά εναλλάσσονται οι γεύσεις και οι προτάσεις.
Στην πρόσφατη επίσκεψή μου, δοκίμασα λαχταριστή κρεατόσουπα που από ό,τι μου είπε προετοίμαζε από τη χθεσινή μέρα, σιγοβράζοντας κόκαλα με μεδούλι. Το κρέας έλιωνε και ο αραχωβίτικος τραχανάς, έδινε γεύση σπιτιού και αγάπης. Στη συνέχεια, δοκίμασα σαρμαδάκια και λαχανοντολμάδες - ελαφριά και αέρινα με τη σάλτσα να τα περιχύνει με φροντίδα. Το ψωμί της (και αυτό επιλεγμένο με ξεχωριστή επιμέλεια), «καθάρισε» το πιάτο. Η Θρακιώτικη καπούσκα της με χοιρινό και λάχανο τουρσί ήταν αποκάλυψη, επιβεβαιώνοντας ότι κάνει ελληνική, όχι τουριστική κουζίνα.
Για το γλυκό τελείωμα, η σούπα σοκολάτα κάστανο, παρέα με ένα ποτηράκι τσίπουρο, έκλεισε το γεύμα με ένα χαμόγελο ικανοποίησης. Για τους εργαζόμενους περί το κέντρο, το Koutsou & co είναι μια πολύ καλή λύση, μακριά από τα πρόχειρα και πολυφορεμένα πιάτα που έχουν συνηθίσει. Τόσο για ένα γρήγορο διάλειμμα από τη δουλειά, όσο και για να πάρουν κάτι για να φάνε στο γραφείο. Και σίγουρα θα επανέλθουν.
Koutsou & co
Ξενοφώντος 15Α (εντός στοάς), Σύνταγμα
Τηλέφωνο: 210-32.52.848
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 12:00-19:00, Παρασκευή: 12:00-20:00, Σάββατο: 14:00-23:30, Κυριακή κλειστά
Κόστος: 18-25 ευρώ / άτομο χωρίς κρασί