Ας πούμε την αλήθεια. Ποιος έχει χρόνο μέσα στην απαιτητική καθημερινότητα να πηγαίνει συνεχώς στο σούπερ μάρκετ για να ανανεώνει το περιεχόμενο του ψυγείου του; Μάλλον κανείς! Συνήθως μετά βίας προλαβαίνεις να τρέξεις εκεί μία φορά την εβδομάδα, ώστε να πάρεις όλα τα απαραίτητα μέχρι την επόμενη επιδρομή. Και μέσα στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτεις γι’ αυτό, πού να διαβάσεις ετικέτες, να παρατηρήσεις συστατικά ή να τσεκάρεις αν τα λαχανικά και τα φρούτα που έβαλες στο καρότσι σου είναι στην τέλεια κατάσταση που θα τα ήθελες.

 

 

 

 

 

Πολλές φορές, γυρνώντας στο σπίτι μετά τα ψώνια ή όταν πας να κόψεις μία σαλάτα, παρατηρείς κάποια σκούρα σημεία πάνω στο μαρούλι που έχεις αγοράσει, συνήθως μίας απόχρωσης που είναι κάτι ανάμεσα σε πορτοκαλί και καφέ. Εύλογο είναι να αναρωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι το μαρούλι σου έχει χαλάσει και αν είναι τελικά ασφαλές να το καταναλώσεις;

Σύμφωνα με επιστήμονες του Τμήματος Φυτικών Επιστημών του UC Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αυτό το φαινόμενο οφείλεται στο αιθυλένιο. Πρόκειται για ένα αέριο που αναπτύσσουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά για να επιταχύνεται η διαδικασία ωρίμασης. Το αιθυλένιο είναι αυτό που κάνει τα αβοκάντο μαλακά, όπως και τις μπανάνες να σκουραίνουν.

Μελανά σημεία μαρουλιού

Στο μαρούλι, το αιθυλένιο μπορεί να προκαλέσει μια χημική αντίδραση που το κάνει να σκουραίνει στο σκληρό του σημείο, προς την καρδιά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πορτοκαλί - καφέ χρωστικές ουσίες. Αυτή η διαδικασία μάλιστα επιταχύνεται όταν το μαρούλι συσκευάζεται, για παράδειγμα μέσα σε μία σακούλα ή σε ένα κλειστό δοχείο φαγητού.

Ωστόσο, αυτές οι κηλίδες δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Αντ' αυτού, αυτός ο χρωματισμός είναι καθαρά ένα αισθητικό αποτέλεσμα. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχουν άλλα ανησυχητικά σημάδια, όπως η γλοιώδης υφή ή οι δυσάρεστες οσμές και μαύρα σημεία στις άκρες των φύλλων, που δείχνουν ότι το μαρούλι έχει αρχίσει να χαλάει, μπορείς να το καταναλώσεις άφοβα.


 

 

 

 

 

Μην ξεχνάς το πλύσιμο 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό πάντα να πλένεις καλά το μαρούλι πριν το καταναλώσεις, ακόμη και αν αυτό είναι έτοιμο, κομμένο και προπλυμένο μέσα σε έτοιμες συσκευασίες. Ακόμη και εκεί, μπορούν να εισέλθουν βακτήρια και μικρόβια που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σου - πχ. στη διάρκεια της διαδικασίας όπου συσκευάζονται ή κατά τη μεταφορά.