Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα είναι πλέον σαφές ότι είναι από τα πιο επιζήμια για το περιβάλλον. Φαίνεται να έχουν σοβαρό αντίκτυπο τόσο στην κλιματική αλλαγή, όσο και στην εξάντληση των φυσικών πόρων της γης. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν μια σαφή έλλειψη γνώσης των καταναλωτών σχετικά με τη βιώσιμη διατροφή, καθώς και πολλές παρανοήσεις.

Πιο βιώσιμη διατροφή σε 9 βήματα

Οι βιώσιμες υγιεινές δίαιτες είναι διατροφικά πρότυπα που προωθούν όλες τις διαστάσεις της υγείας και της ευεξίας. Έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι προσβάσιμες και οικονομικά προσιτές, ασφαλείς και πολιτισμικά αποδεκτές. Καθένας μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της βιωσιμότητας, μέσω μικρών αλλά εφικτών αλλαγών στη διατροφή του.

Βάλε στη διατροφή σου περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλά για την υγεία και τα περισσότερα έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Εξαίρεση αποτελούν όσα χρειάζονται μεγάλα ποσά ενέργειας για τη συντήρηση ή τη μεταφορά τους (ευαίσθητα, λαχανικά θερμοκηπίου, εισαγόμενα φρούτα).

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά


Προτίμησε τοπικά προϊόντα και τρόφιμα εποχής

Η επιλογή τροφίμων που παράγονται στον τόπο αλλά και στην εποχή που ζεις μπορούν να είναι μια βιώσιμη επιλογή. Το κόστος παραγωγής και αποθήκευσης τροφίμων εκτός της φυσικής καλλιεργητικής τους περιόδου, αλλά και η χρήση πολλών πηγών ενέργειας για να επιτευχθεί, αυξάνει τον αποτύπωμα τους.

Απόφυγε να αγοράζεις αλλά και να καταναλώνεις περισσότερα από όσα χρειάζεσαι

Η κατανάλωση μόνο όσων χρειάζεσαι μειώνει τις απαιτήσεις στην προσφορά τροφίμων, μειώνοντας και την πλεονάζουσα παραγωγή. Βοηθά επίσης να σε κρατάει υγιή και να αποφύγεις την υπερβολική αύξηση βάρους. Ο περιορισμός των τροφών χαμηλής θρεπτικής αξίας, η προσοχή στα μεγέθη των μερίδων στην οργάνωση των ποσοτήτων που μαγειρεύεις, είναι επίσης χρήσιμοι τρόποι για να αποφύγεις την περιττή υπερκατανάλωση και τη σπατάλη τροφίμων.

Αντικατέστησε τις ζωικές πρωτεΐνες με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης

Σίγουρα απαιτούνται πολύ περισσότεροι πόροι για την παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών (ιδιαίτερα του βόειου κρέατος), σε σύγκριση με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (όπως φασόλια, όσπρια και ορισμένα δημητριακά). Η κατανάλωση μιας πιο φυτικής διατροφής φέρνει επίσης οφέλη για την υγεία.

Για τους κρεατοφάγους, ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος σε 1-2 φορές την εβδομάδα και η επιλογή πιο βιώσιμων κρεάτων, όπως το κοτόπουλο αντί του βόειου, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, χωρίς να είναι προαπαιτούμενος ο αποκλεισμός του κρέατος.

Δημητριακά ολικής αλέσεως


Επίλεξε δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά είναι γενικά λιγότερο απαιτητικά για παραγωγή πόρων από τα ραφιναρισμένα, καθώς απαιτούν λιγότερα στάδια επεξεργασίας. Είναι επίσης καλά για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και υπερβολικού βάρους. Ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ακατέργαστο κριθάρι, φαγόπυρο και κινόα, είναι εξαιρετικές επιλογές.

Επίλεξε βιώσιμα θαλασσινά

Κατανάλωσε ψάρι και θαλασσινά 1-2 φορές την εβδομάδα και προτίμησε επιλογές σύμφωνα την εποχικότητα και την περιοχή που διαμένεις. Η αγορά θαλασσινών τοπικής προέλευσης αποτελεί μια εξαιρετική κίνηση, σημαίνει ότι το ψάρι είναι φρέσκο και έχει διανύσει μόνο μια μικρή απόσταση, ελαχιστοποιώντας το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα CO2. Ενημερώσου περαιτέρω για το σωστό μέγεθος του ψαριού και για την υπεραλίευση που δεν ευνοούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.


Να καταναλώνεις γαλακτοκομικά προϊόντα με μέτρο

Ενώ η παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και βασικών αμινοξέων και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών. Επίλεξε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, ενώ όσοι αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα μπορούν να προτιμήσουν φυτικά ροφήματα εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα, όπως το ασβέστιο.

Απόφυγε τις περιττές συσκευασίες

Οι συσκευασίες τροφίμων, ειδικά όταν είναι κατασκευασμένες από μη ανακυκλώσιμα υλικά, μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μπορείς εύκολα να μειώσεις την ποσότητα των συσκευασμένων προϊόντων που αγοράζεις - προτίμησε, για παράδειγμα τα χύμα μήλα έναντι των τυλιγμένων με μεμβράνη - ή μπορείς να επιλέξεις συσκευασίας από υλικά που είναι βιοδιασπώμενα, πλήρως ανακυκλώσιμα ή κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά.

Νερό βρύσης


Πίνε νερό βρύσης

Στην Ευρώπη, τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας του νερού είναι υψηλά. Αντί να αγοράζεις εμφιαλωμένο νερό, μπορείς να ξαναγεμίζεις ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι στη βρύση όσες φορές θέλεις. Το νερό της βρύσης κοστίζει ένα κλάσμα της τιμής του εμφιαλωμένου νερού και μειώνει το οικολογικό σου αποτύπωμα.

Σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεσαι σε σχέση με την αλλαγή προς μια πιο βιώσιμη διατροφή, να θυμάσαι πως οι αλλαγές και οι στόχοι που θέτεις πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Ακόμη και μικρές αλλαγές, σε παγκόσμια κλίμακα μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατανάλωσης τροφίμων. Για παράδειγμα, μια πιο χορτοφαγική ή flexitarian διατροφή, με μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και υποκατάστασή τους με εναλλακτικές φυτικής προέλευσης, είναι μικρά βήματα που όλοι μπορούν να δοκιμάσουν στην καθημερινότητά τους.

Περισσότερα στο: www.dietstories.gr