Τo pumpkin spice latte δεν είναι άλλο από ζεστός καφές espresso, ενισχυμένος με μπαχαρικά και... κολοκύθα. Ναι, σωστά διάβασες, μπορεί στα περισσότερα καφέ να τον φτιάχνουν με σιρόπι με γεύση κολοκύθα, αλλά η αυθεντική συνταγή ζητάει πουρέ κολοκύθας, που μπορείς να βρεις έτοιμο, σε κονσέρβα, σε καλά ενημερωμένα αούπερ μάρκετ, αλλά και τον φτιάξεις στο σπίτι.

Σε αυτή την περίπτωση, κόβεις μία κολοκύθα στη μέση, αφαιρείς τους σπόρους αλλά όχι τη φλούδα και την βάζεις σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40-60 λεπτά, ανάλογα το μέγεθός της, μέχρι η σάρκα να μαλακώσει και τσιμπιέται εύκολα με πιρούνι. Βγάζεις από τον φούρνο, την αφήνεις να κρυώσει και στη συνέχεια αφαιρείς τη φλούδα και πολτοποιείς τη σάρκα στον πολυκόφτη, μέχρι να έχεις έναν λείο πουρέ.

Απαραίτητο συστατικό για το pumpkin spice latte βέβαια, είναι και το μείγμα μπαχαρικών pumpkin pie spice, το οποίο χρησιμοποιείται σε συνταγές με κολοκύθα, όπως γλυκιά κολοκυθόπιτα και ροφήματα. Μπορείς να το βρεις σε καταστήματα με μπαχαρικά, αλλά είναι εξίσου εύκολο να το φτιάξεις και στο σπίτι. Θα χρειαστείς: 2 κ.σ. κανέλα, 1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη, 1 κ.σ. μοσχοκάρυδο, ½ κ.γ. γαρίφαλο, ½ κ.γ. μπαχάρι. Ανακατεύεις τα μπαχαρικά και τα φυλάς σε γυάλινο βαζάκι.

Pumpkin spice latte

Υλικά (για 1 φλυτζάνι)

  • 2 δόσεις espresso
  • 1 φλ. γάλα
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 3 κ.σ. πουρέ κολοκύθας
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γ. pumpkin pie spice + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • σαντιγί
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Διαδικασία

  1. Σε κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε με σύρμα χειρός τον espresso, το γάλα, το μέλι, τον πουρέ κολοκύθας, τη βανίλια, το μείγμα μπαχαρικό και το αλάτι.
  2. Μόλις ενοποιηθεί το μείγμα μεταφέρουμε σε φλυτζάνα, γαρνίρουμε με σαντιγί και ένα ξυλάκι κανέλα, πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο ακόμη από το μείγμα μπαχαρικών και απολαμβάνουμε.