Ο καφές είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σου, παρ’ όλα αυτά σίγουρα έχουν υπάρξει στιγμές που νιώθεις ότι χρειάζεσαι μία πινελιά που θα του δώσει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, κάτι έξω από τα συνηθισμένα, ένα διαφορετικό άρωμα που θα σε κάνει να ανυπομονείς για την πρώτη γουλιά. 

Τώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν, ο ζεστός, αρωματικός καφές είναι σωστό βάλσαμο στην ψυχή και απαραίτητο συστατικό για χαλαρές στιγμές στο σπίτι. Σε αυτό το άρθρο σου δίνουμε μερικές ιδέες για να προσθέσεις αυτό το έξτρα αρωματικό στοιχείο που θα απογειώσει τον καφέ σου, με απλά υλικά που είναι πάρα πολύ πιθανό να έχεις στο ντουλάπι σου ακόμη και αυτή τη στιγμή.

Κανέλα 

Το απόλυτο μπαχαρικό του φθινοπώρου, η κανέλα αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή σε λατρεμένα treats, όπως τα cinnamon rolls, buns ή ακόμη και η κλασική πατροπαράδοτη μπουγάτσα, αλλά αποτελεί ιδανική παρέα και για τον καφέ. Μπορεί να έχεις συνηθίσει να τη βλέπεις πασπαλισμένη στο αφρόγαλα του cappuccino, όμως δοκίμασε την επόμενη φορά που θα φτιάξεις καφέ να το πας ένα βήμα παραπέρα και να τη ρίξεις μέσα στο φλιτζάνι με καφέ φίλτρου ή espresso. Ακόμη περισσότερο, αν αλέθεις καφέ στο σπίτι, τότε σίγουρα μπορείς να ανακατέψεις τον φρεσκοαλεσμένο καφέ με κανέλα και να τον αρωματίσεις με τον καλύτερο τρόπο. 

Κακάο 

Για τους ορκισμένους λάτρεις της σοκολάτας, αυτή ταιριάζει παντού και πάντα. Με τον καφέ δε, έχει αρκετά καλή σχέση και το κακάο μπορεί να αποτελέσει ένα τέλειο υλικό για να προσθέσεις σε αυτόν για να του δώσεις αυτή την ξεχωριστή πινελιά που νιώθεις ότι χρειάζεσαι. Μπορείς να το κάνεις με δύο τρόπους: είτε να προμηθευtείς κόκκους κακάο που μπορείς να προσθέσεις μαζί με τους κόκκους καφέ που αλέθεις στο σπίτι, είτε απλώς να προσθέσεις μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο και θα δεις τη διαφορά.

Αρωματικός καφές σπιτικός

Βανίλια

Θα είναι σαν τον αρωματισμένο καφέ του εμπορίου που δεν μπορείς να αποχωριστείς - και ίσως πολύ καλύτερος -, μόνο που αυτή τη φορά θα τον έχεις φτιάξεις μόνος σου. Χρησιμοποίησε βανίλια σε στικ βυθίζοντάς το μέσα στον καφέ για να αρωματιστεί ή ακόμη πιο εύκολα, εκχύλισμα βανίλιας, ρίχνοντας 2-3 σταγόνες.

Τζίντζερ 

Αν αγαπάς τις πιο spicy γεύσεις, αυτή η πικάντικη ρίζα θα δώσει το τέλειο, διακριτικά καυτερό στοιχείο στον καφέ σου. Αν ξεκινήσουμε δε, να μιλάμε για τις ευεργετικές ιδιότητές του, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, θα μακρηγορήσουμε. Μην το παρακάνεις όμως, αρκέσου απλώς σε ελάχιστη ποσότητα αλεσμένου τζίντζερ, που αρκεί για να δώσει σπιρτάδα στον καφέ.

Κάρδαμο 

Παρόλο που χρησιμοποιείται ευρέως στον καφέ στη Μέση Ανατολή, το κάρδαμο, που βλέπουμε τελευταία σε αρκετές ζύμες που φουρνίζονται στα new age bakeries της πόλης, δεν έχει μπει ακόμα στη δυτική κουλτούρα του καφέ. Ωστόσο, προσφέρει ένα cozy και εξωτικό, ταυτόχρονα, άρωμα που μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε καφές σου αρέσει, απλώς με μία πρέζα ή αλεσμένους στον καφέ, σπόρους, για πιο έντονη γεύση.

Σημείωσε ότι όπως και το τζίντζερ, το κάρδαμο εκτός από ωραίο άρωμα έχει και πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μέταλλα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Αστεροειδής γλυκάνισος 

Συνήθως χρησιμοποιείται στη μαγειρική, για παράδειγμα για να αρωματίσεις μία σάλτσα ή μαρινάδα, αλλά ταιριάζει και στα αφεψήματα. Παρότι δεν είναι τόσο δημοφιλές όπως τα παραπάνω, θα δώσει μία πολύ ιδιαίτερη και ευχάριστη νότα στον καφέ σου. 

Μοσχοκάρυδο 

Η γλυκύτητα και η πιο γήινη γεύση του μοσχοκάρυδου μπορεί να κάνει τον καφέ σου το τέλειο ρόφημα, ειδικά αν θέλεις να μοιάζει περισσότερο σε κάτι σαν επιδόρπιο. Μπορείς να πειραματιστείς με την ποσότητα που θα βάλεις και να καταλήξεις σε αυτή που ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σου.