Το αγαπημένο αλκοολούχο ποτό που για πολλούς από εμάς κατεβαίνει σαν νερό, ειδικά το καλοκαίρι, αυτό που λατρεύεις να φτάνει στο τραπέζι σου σε ένα παγωμένο ποτήρι για να σε δροσίσει, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μιλάμε φυσικά για την μπίρα, που συχνά ίσως φέρνεις στο μυαλό σου στην πιο «λαϊκή» εκδοχή της, αυτή στο κουτάκι, συνυφασμένη με χαλαρές βόλτες και άραγμα με φίλους στις διάφορες θέες της πόλης, με τις πιο αξέχαστες συναυλίες που έχεις ζήσει, με αυτά τα βράδια μετά από μία κουραστική μέρα που θέλεις απλώς να χαλαρώσεις στο σπίτι.

Και όμως, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μπίρα σε κουτάκι υπάρχει μόλις από το 1935, όταν μία ζυθοποιία από το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ προσέφερε για πρώτη φορά μπίρα με αυτή τη μορφή. Νωρίτερα από αυτό, ήταν διαθέσιμη σε βαρέλια και μπουκάλια. Ωστόσο, η εμφάνιση της νέας συσκευασίας σε κουτιά αλουμινίου υπήρξε, θα έλεγε κανείς, έως και επαναστατική, αφού άλλαξε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος έπινε μπίρα μέχρι τότε. Έγινε πιο προσιτή σε όλους και εύκολο να καταναλωθεί σε κάθε μέρος και περίσταση. Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα δηλαδή. 

Και όμως, το κουτάκι κάνει τη διαφορά 

Αναρωτιέσαι γιατί μπορεί να επιλέχθηκαν τα αλουμινένια κουτιά; Η αλήθεια είναι πως οι λόγοι είναι πάνω από ένας και έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της ατόφιας γεύσης της μπίρας, καθώς και των αρωμάτων της, αλλά και όχι μόνο. 

Ας μιλήσουμε πρώτα για τη γεύση και το άρωμα, που είναι και τα πιο σημαντικά. Σε περίπτωση που η μπίρα για κάποιο λόγο επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες, τότε, δυστυχώς, το πλούσιο άρωμά της μπορεί εύκολα να αλλοιωθεί και να μετατραπεί σε μία δυσάρεστη οσμή. Για παράδειγμα, όταν οι μπίρες στοιβάζονται σε εξωτερικούς χώρους και είναι εκτεθειμένες στον ήλιο, η μπλε υπεριώδης ακτινοβολία αντιδρά με αρνητικό τρόπο με τις ενώσεις άλφα οξέων του λυκίσκου, δημιουργώντας αυτή τη δυσάρεστη οσμή. 

Η εναλλακτική πιο δημοφιλής συσκευασία της μπίρας είναι βέβαια το γυάλινο μπουκάλι. Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί συνήθως αυτό είναι είτε καφέ είτε πράσινο και όχι διάφανο; Ακριβώς για την προστασία από τον ήλιο. Ωστόσο, όταν έχουμε να κάνουμε με εμφιαλωμένη μπίρα, η αλλοίωση και η αλλαγή του αρώματος είναι σύνηθες φαινόμενο. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το χρώμα του μπουκαλιού, τόσο πιο πιθανό είναι μια μπίρα να αλλοιωθεί όταν βρεθεί στο φως του ήλιου. Έτσι, το διαφανές γυαλί δεν προσφέρει καμία προστασία, γι’ αυτό και δεν επιλέγεται συχνά. Αντιθέτως, το πράσινο γυαλί προσφέρει αρκετά περιορισμένη προστασία και το καφέ τη μεγαλύτερη κάλυψη. Τα αλουμινένια κουτιά ωστόσο δεν επιτρέπουν ούτε ελάχιστο φως να «δει» την μπίρα. 

Εκτός από τον ήλιο, βασική απειλή είναι και η οξείδωση. Όπως συμβαίνει και με το κρασί, η οξείδωση προκαλείται όταν το οξυγόνο εισχωρεί στην μπίρα από το καπάκι, με αποτέλεσμα να έχουμε μία μυρωδιά που θυμίζει υγρό χαρτόνι. Δυστυχώς, στις εμφιαλωμένες μπίρες, το οξυγόνο μπορεί να περάσει μέσα στο μπουκάλι με την πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως, με το κουτάκι αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται, καθώς είναι σφραγισμένο αεροστεγώς.

Τα κουτάκια επίσης επιλέγονται γιατί θεωρούνται πιο eco-friendly επιλογή, με τον μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς μπορούν να ανακυκλωθούν πιο εύκολα σε σχέση με τα γυάλινα μπουκάλια, με τη διαδικασία να είναι αρκετά γρήγορη και οικονομική.

Τέλος, το πρακτικό τους μέγεθος και η δυνατότητα να μεταφερθούν παντού, χωρίς τον κίνδυνο να σπάσουν, είναι ένας ακόμη λόγος που τα κάνει δημοφιλή, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί και τις εταιρίες για εμπορικούς σκοπούς, καθώς δίνει χώρο για μεγαλύτερα εμπορικά σήματα και λεπτομερείς πληροφορίες για το προϊόν.