Στις μέρες μας είναι πραγματικά πολύ εύκολο να παραλείπουμε γεύματα μέσα στη μέρα, με τη δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνουμε. Και αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, πολύ συχνά, με το πρωινό, το οποίο όταν σηκωνόμαστε βιαστικά για να ετοιμαστούμε για τη δουλειά απλώς το ξεχνάμε. 

Ήξερες όμως ότι για τα επίπεδα της χοληστερίνης, δεν μετράει μόνο τι τρως αλλά και πότε το τρως; Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι σε βάθος χρόνου, η αποφυγή γευμάτων μέσα στη μέρα μπορεί να συνδέεται με επιβλαβείς αλλαγές στη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, συνεπώς στην εύρυθμη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Για τις ανάγκες της έρευνας παρακολουθήθηκαν 30.475 ενήλικες στην Κίνα, για τέσσερα χρόνια, με το 77% να είναι άντρες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το πότε έτρωγαν - αν δηλαδή παρέλειπαν το πρωινό ή συνήθιζαν να τρώνε πολύ αργά το βράδυ. Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα των λιπιδίων (LDL, HDL, τριγλυκερίδια, ολική χοληστερόλη) στο αίμα τους τρεις φορές κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Και όντως, όσοι απάντησαν ότι παρέλειπαν το πρωινό ή έτρωγαν αργά το βράδυ, παρουσίασαν ελαφρά αύξηση στα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Δεν ήταν όμως μόνο αυτό, αφού στα ίδια άτομα αυξήθηκαν τα τριγλυκερίδια, ενώ μειώθηκε η «καλή» HDL χοληστερόλη.

Οι επιδράσεις αυτές ήταν πιο έντονες σε συγκεκριμένες υποομάδες, σύμφωνα με την έρευνα και συγκεκριμένα σε γυναίκες, άτομα υπέρβαρα ή με παχυσαρκία, και άτομα με χαμηλή σωματική δραστηριότητα.

Τι μπορείς να κάνεις

«Το να τρώει κάποιος σύμφωνα με τον βιολογικό του ρυθμό - να ξεκινάει νωρίς και να τελειώνει νωρίς με τα γεύματά του μέσα στη μέρα, ενώ δεν παραλείπει το πρωινό και να τρώει αργά το βράδυ - μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για την ενίσχυση της μεταβολικής υγείας», σημειώνουν οι ερευνητές.

Γενικώς, τόσο από τη συγκεκριμένη μελέτη, όσο και με βάση άλλες στη διεθνή βιβλιογραφία, προκύπτει ότι: είναι καλό να μην παραλείπεις το σταθερό πρωινό καθημερινά, ώστε να αποφεύγονται οι αλλαγές στα επίπεδα της χοληστερίνης, 

Το να τρως αργά το βράδυ πάλι και ειδικά συσκευασμένα σνακ λίγο πριν τον ύπνο, αυξάνει τον κίνδυνο επιδείνωσης του λιπιδαιμικού προφίλ. Αντίθετα, είναι καλό να τρως 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, όσο και αν αυτό σου ακούγεται κλισέ. Η «χρονοδιατροφή» μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η έννοια της χρονοδιατροφής και γιατί είναι σημαντική 

Τελικά, το πότε, πώς και σε ποιον ρυθμό τρως επηρεάζει τον μεταβολισμό, τις ορμόνες, το βάρος, τον ύπνο και τη συνολική υγεία. Η έννοια της χρονοδιατροφής (που δεν είναι καινούργια) εξετάζει την ώρα των γευμάτων μέσα στη μέρα, την κατανομή της ενέργειας στη διάρκειά της, αν πχ. τρως περισσότερο το πρωί, το μεσημέρι ή το βράδυ, τον συγχρονισμό των γευμάτων με τους κιρκάδιους ρυθμούς και, βέβαια, την επίδραση όλων των παραπάνω στα επίπεδα του σακχάρου, των λιπιδίων κλπ.

Είναι σημαντικό λοιπόν να τη διατηρείς, αφού ο οργανισμός δεν μεταβολίζει με τους ίδιους ρυθμούς κάθε στιγμή της μέρας, ενώ η σωστή κατανομή των γευμάτων μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό, τη διαχείριση του βάρους, αλλά και την υγεία γενικότερα.