Αυτή είναι η πιο εύκολη συνταγή για να φτιάξουμε μακαρόν στο σπίτι. Θέλει όμως ακρίβεια και υπομονή και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!
Υλικά
για 30 τεμάχια
- 100 γρ. ασπράδια αυγών (από 3 μεγάλα αυγά) σε θερμοκρασία δωματίου
- 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 125 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και λεπτοτριμμένα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 25 γρ. κακάο σε σκόνη
Για την γκανάς
- 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κ.γ. κοφτή μέλι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα μακαρόν σοκολάτα βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ, προσαρμόζουμε το φτερό και ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
- Ύστερα προσθέτουμε σταδιακά την κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κουταλιά κάθε 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να την πάρει όλη. Στη συνέχεια, δυναμώνουμε λίγο την ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια πολύ σφιχτή και συμπαγής μαρέγκα.
- Στο μεταξύ, βάζουμε στον πολυκόφτη το τριμμένο αμύγδαλο, το κακάο και την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 2 λεπτά.
- Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε όλο μαζί το μείγμα του αμυγδάλου στη μαρέγκα. Με σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε με απαλές, κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να γίνει ομοιογενές μείγμα, όχι πολύ ρευστό, ώστε να μπορεί να στέκεται όταν το ρίχνουμε από κουτάλι.
- Το μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη διαμέτρου 1 εκ.
- Πάνω σε δυο αντικολλητικά χαρτιά ψησίματος ζωγραφίζουμε στην ανάποδη πλευρά τους με μολύβι κύκλους διαμέτρου 3 εκ. Τα τοποθετούμε από την καλή πλευρά σε 2 ρηχά ταψιά και πάνω στους κύκλους που ζωγραφίσαμε κόβουμε μικρούς δίσκους με το μείγμα των μακαρόν.
- Αφήνουμε τα ταψιά εκτός φούρνου για 45 λεπτά να στεγνώσουν τα μακαρόν και να δημιουργηθεί μια κρούστα στην επιφάνειά τους.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την γκανάς σοκολάτας: Βάζουμε την κουβερτούρα σε μπολ και βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε μπρικάκι να πάρει βράση.
- Τη ρίχνουμε στην κουβερτούρα, προσθέτουμε το μέλι και ομογενοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Αφήνουμε την γκανάς στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει πριν τη μεταφέρουμε σε κορνέ με λεπτή μύτη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Ψήνουμε τα μακαρόν για 15 λεπτά, βάζοντας ένα ταψί τη φορά στον φούρνο.
- Βγάζουμε τα μακαρόν από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα ενώσουμε ανά δύο με λίγη από την γκανάς σοκολάτας που ετοιμάσαμε.
- Πριν σερβίρουμε τα μακαρόν πρέπει να μείνουν στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
- Την επόμενη μέρα τα μακαρόν είναι ακόμη καλύτερα.
- Στο ψυγείο διατηρούνται μέχρι 4-5 μέρες, μέσα σε αεροστεγή δοχεία. Ιδανικά τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά εκτός ψυγείου πριν τα σερβίρουμε.
- Στην κατάψυξη μπορούμε να τα διατηρήσουμε με ή χωρίς τη γέμιση μέσα σε αεροστεγή δοχεία μέχρι και 1 μήνα.
Ιωάννα Σταμούλου