Υλικά
- 4 αχλάδια μεγάλα, ποικιλίας Williams ή Abate Fetel
- 80 γρ. ψίχα από καρύδια ή μείγμα ξηρών καρπών
- 5-6 κ.σ. μέλι
- 1 φλ. κρασί γλυκό, σαμιώτικο
- φυλλαράκια δυόσμου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ψητά αχλάδια κόβουμε τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε με 2 κ.σ. από το μέλι. Το καλύτερο είναι να τα κόψουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής με μαχαίρι του σεφ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα αχλάδια κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους κάνοντας μια λακκούβα στο σημείο. Τα μεταφέρουμε σε ταψί και βάζουμε στη λακκούβα που σχηματίσαμε από 1 κουταλιά από το μείγμα των καρυδιών.
- Μέσα σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το υπόλοιπο μέλι με το γλυκό κρασί μέχρι να διαλυθεί πλήρως, και με κουτάλι περιχύνουμε τα αχλάδια στο ταψάκι.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα αχλάδια στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου, φροντίζοντας στο ενδιάμεσο να τα περιχύσουμε ξανά με το σιρόπι του ταψιού.
- Αφήνουμε να κρυώσουν εκτός φούρνου και τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή κρύα από το ψυγείο, προσθέτοντας φυλλαράκια δυόσμου και αν θέλουμε, 1 μπάλα παγωτό βανίλια.
Αντί για μέλι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μαρμελάδα που μας βρίσκεται στο ντουλάπι, όπως σύκο, ροδάκινο, βερίκοκο κλπ.
Ιωάννα Σταμούλου