Υλικά
  • 4 αχλάδια μεγάλα, ποικιλίας Williams ή Abate Fetel
  • 80 γρ. ψίχα από καρύδια ή μείγμα ξηρών καρπών
  • 5-6 κ.σ. μέλι
  • 1 φλ. κρασί γλυκό, σαμιώτικο
  • φυλλαράκια δυόσμου
     
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα ψητά αχλάδια κόβουμε τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε με 2 κ.σ. από το μέλι. Το καλύτερο είναι να τα κόψουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής με μαχαίρι του σεφ.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  3. Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα αχλάδια κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους κάνοντας μια λακκούβα στο σημείο. Τα μεταφέρουμε σε ταψί και βάζουμε στη λακκούβα που σχηματίσαμε από 1 κουταλιά από το μείγμα των καρυδιών.
  4. Μέσα σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το υπόλοιπο μέλι με το γλυκό κρασί μέχρι να διαλυθεί πλήρως, και με κουτάλι περιχύνουμε τα αχλάδια στο ταψάκι.
  5. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα αχλάδια στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου, φροντίζοντας στο ενδιάμεσο να τα περιχύσουμε ξανά με το σιρόπι του ταψιού.
  6. Αφήνουμε να κρυώσουν εκτός φούρνου και τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή κρύα από το ψυγείο, προσθέτοντας φυλλαράκια δυόσμου και αν θέλουμε, 1 μπάλα παγωτό βανίλια. 

Αντί για μέλι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μαρμελάδα που μας βρίσκεται στο ντουλάπι, όπως σύκο, ροδάκινο, βερίκοκο κλπ.