Όλοι έχουμε ζήσει το δράμα του σπασμένου αυγού που βγάζει φουσκάλες μέσα στο νερό ή εκείνου που δεν ξεφλουδίζεται με τίποτα. Ευτυχώς, υπάρχει λύση - και είναι τόσο απλή που θα αναρωτηθείς γιατί δεν την ήξερες νωρίτερα.

Με λίγο ξίδι, προσοχή στη θερμοκρασία του νερού και μια «βουτιά» σε παγωμένο νερό στο τέλος, θα κάνουν τα αυγά σου να βγαίνουν τέλεια κάθε φορά.

Πώς να πετύχεις τα τέλεια βραστά αυγά

  1. Για αρχή διάλεξε φρέσκα αυγά, γιατί έχουν καλύτερη γεύση, άρωμα και πιο σφιχτή υφή.
  2. Έπειτα, χτύπησε ελαφρά το τσόφλι στη βάση του αυγού με ένα κουτάλι, ίσα να ραγίσει αλλά να μην σπάσει εντελώς. Με αυτό το τρόπο, δημιουργείς κάτι σαν «αεροθάλαμο» που θα σε βοηθήσει μετέπειτα να το ξεφλουδίσεις πιο εύκολα.
  3. Βάλε τα αυγά σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Προσοχή, εδώ είναι το πιο σημαντικό βήμα γιατί αν το νερό βράζει ήδη όταν μπει μέσα το αυγό, τότε η ρωγμή που έχεις κάνει στο τσόφλι μπορεί να ανοίξει απότομα και μέρος από το ασπράδι να βγει έξω. Αν όμως μπουν σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βάλεις μετά να βράσουν, το αυγό πήζει αργά, δεν χάνει τίποτα από το εσωτερικό του και το καλύτερο; Ξεφλουδίζεται εύκολα.
  4. Σημαντικό είναι επίσης να ρίξεις και λίγο ξίδι ή αλάτι στο νερό που θα βράσουν τα αυγά. Έτσι, αν κάποιο αυγό ραγίσει, το ασπράδι «σφραγίζει» γρήγορα και δεν χύνεται έξω από το τσόφλι.
  5. Μόλις βράσουν τα αυγά σύμφωνα με το πώς τα θέλεις, θα τα βάλεις σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να κρυώσουν γρήγορα.
  6. Τέλος, για να τα ξεφλουδίσεις πίεσε τα δάχτυλα στο σημείο που χτύπησες το αυγό στην αρχή, σπάσε το κέλυφος και ξεκίνησε να αφαιρείς τη φλούδα. Έτσι το ξεφλούδισμα γίνεται παιχνιδάκι!


Σημαντικό tip

Τα βρασμένα αυγά με το τσόφλι τους μπορείς να τα διατηρήσεις μέχρι 1 εβδομάδα στο ψυγείο, ενώ τα ξεφλουδισμένα για 3-4 ημέρες. Είναι σημαντικό να τα βάλεις σε αεροστεγές δοχείο μέσα σε 2 ώρες μετά την ολοκλήρωση του βρασμού για να μη χαλάσουν.