Συγγνώμη καλοκαιράκηδες, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε - ακόμη και αν δεν τολμάτε να παραδεχτείτε - τα πράγματα τις τελευταίες μέρες είναι δύσκολα. Ο υδράργυρος ξεπερνά τους 38°C, ακόμη και τους 40°C και η κατάσταση στην πόλη είναι οριακά ασφυκτική. 

Και αν σκέφτεσαι τον λογαριασμό του ρεύματος κάθε φορά που πατάς το θαυματουργό κουμπί το κλιματιστικού, αν διστάζεις να βάλεις στην πρίζα τον ανεμιστήρα, υπάρχουν λύσεις. Τουλάχιστον έτσι λέει η επιστήμη. 

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο Δρ. Μπεν Ρόμπερτς, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Loughborough της Αγγλίας στον τομέα της υγιεινής κτιρίων, υποστήριξε ότι η επάλειψη γιαουρτιού στο εξωτερικό των παραθύρων του σπιτιού μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία έως και κατά 3,5°C! Οι αριθμοί αυτοί ήρθαν ως απόδειξη μετά από ένα πείραμα ενός μήνα, όπου συγκρίθηκε η θερμοκρασία σε δύο πανομοιότυπα σπίτια όπου στο ένα τα παράθυρα αλειφτεί με γιαούρτι και στο άλλο όχι.

Ανακάλυψε λοιπόν ότι το γιαούρτι καθώς στεγνώνει σε πολύ λίγο χρόνο έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας «ασπίδας» στα παράθυρα, η οποία εμποδίζει μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας που αυξάνει τη θερμοκρασία.

Πόσες φορές έχεις απολαύσει ένα ελαφρύ και δροσερό γιαουρτάκι το βράδυ που νιώθεις πως καίγεται το σύμπαν; Ε, τώρα με αυτό μπορείς να δροσίσεις και το σπίτι σου!

«Δεν μπορούμε να δροσίζουμε τα σπίτια κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε ο Δρ. Ρόμπερτς στο αμερικανικό περιοδικό Fortune. «Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και αρχίσαμε να εξετάζουμε λύσεις σκίασης, ώστε να εμποδίσουμε τον ήλιο να εισχωρεί στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξήγησε ο ίδιος. 

Αν σκέφτεσαι να το δοκιμάσεις, ο Δρ. Ρόμπερτς λέει ότι χρησιμοποίησαν ελληνικό γιαούρτι, με ποσοστό λιπαρών περίπου 10%. Μην πάρεις όμως με γεύσεις φρούτων, άδικος κόπος. Ακόμη και ο ίδιος ο καθηγητής παραδέχεται ότι «εξεπλάγην αρκετά» όταν είδε τις διαφορές θερμοκρασίας, προσθέτοντας ότι δεν πίστευε ότι το προϊόν αυτό θα ήταν τόσο αποτελεσματικό.

Και αν ανησυχείς για τη μυρωδιά, ο Ρόμπερτς λέει ότι αυτή εξαφανίστηκε μόλις το γιαούρτι στέγνωσε, κάτι που χρειάστηκε λιγότερο από ένα λεπτό. Όλα είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο νόμιζες. Γιαούρτι λοιπόν!