Τις τελευταίες μέρες η κρίση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κτηνοτροφία, λόγω της επιδημίας της ευλογιάς των προβάτων, βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Κατ' επέκτασιν, πολλοί συζητούν ότι «απειλεί» και το εθνικό μας τυρί, τη φέτα

Η επιδημία εξακολουθεί να υπάρχει σε 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας και με το κρίσιμο «debate» των ημερών για το αν τα ζώα θα εμβολιαστούν ή όχι. Ο λόγος που συζητιέται σε τόσο μεγάλο βαθμό το δίλημμα του εμβολιασμού ή μη, είναι το γεγονός ότι στην πρώτη περίπτωση, θα αποφευχθεί η θανάτωση των ζώων, όμως στη δεύτερη, αυτή δηλαδή του εμβολιασμού, η φέτα κινδυνεύει να χάσει τη σήμανση ΠΟΠ και θα επηρεαστούν οι εξαγωγές της σε χώρες που αποτελούν αγορές ζωτικής σημασίας για το προϊόν. 

Αν και οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν τυροκομήσει την παραγωγή του προηγούμενου διαστήματος, υπάρχει φόβος ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί και με τον νέο χρόνο. 

«Η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ούτε επιστημονικά τεκμηριωμένη, ούτε εμπορικά βιώσιμη λύση», δήλωσαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποστηρίζοντας ότι αντιθέτως «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την εξαγωγική ναυαρχίδα της χώρας: τη φέτα ΠΟΠ, αλλά και το σύνολο της αιγοπροβατοτροφίας».

Όπως δήλωσε στην ίδια πηγή ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωικής Παραγωγής & Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Γεώργιος Αρσένου, «για την Ευρώπη εμβόλιο δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποια εμβόλια σε χώρες, όπου η νόσος είναι ενδημική. Όμως αυτά δεν έχουν λάβει καμία έγκριση από την από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Άρα, για την Ευρώπη αυτά τα εμβόλια δεν υπάρχουν».

Κάπως έτσι, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η τιμή της φέτας στο επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί, ενώ κινδυνεύει και η ΠΟΠ σήμανση, για ένα προϊόν - ναυαρχίδα του συνόλου των ελληνικών προϊόντων και των εξαγωγών, αλλά και της ελληνικής παραδοσιακής γαστρονομίας.