
Διαλέγουμε πάντα ώριμα, γλυκά σταφύλια -όσο πιο ώριμα, τόσο πιο πλούσιο και γλυκό το τελικό αποτέλεσμα.
Τι σταφύλια να διαλέξουμε
- Λευκά (π.χ. σουλτανίνα): Δίνουν πιο ήπιο, γλυκό και φωτεινό μούστο ή πετιμέζι, με διακριτική φρουτώδη γεύση. Δίνουν πιο ήπια γεύση σε σάλτσες και γλυκά.
- Κόκκινα ή μαύρα (π.χ. μοσχάτο, αγιωργίτικο): Δίνουν πιο πλούσιο, γεμάτο μούστο και βαθύχρωμο πετιμέζι με έντονα αρώματα. Ιδανικά για κέικ, μουστοκούλουρα ή μαρινάδες.
- Μείξη λευκών και κόκκινων: Προσφέρει ισορροπία, γλυκύτητα, φρουτώδη αρώματα και ωραίο κεχριμπαρένιο χρώμα στο πετιμέζι.
Υλικά
- 5 lt μούστο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το πετιμέζι βάζουμε τον μούστο στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Καθώς ζεσταίνεται, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί στο 1/3 του αρχικού όγκου. Ο χρόνος εξαρτάται από την ποσότητα (συνήθως 2-3 ώρες).
- Το πετιμέζι είναι έτοιμο όταν έχει σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα, γυαλίζει και έχει υφή σιροπιού.
- Το βάζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα και φυλάμε σε δροσερό μέρος. Διατηρείται για μήνες, ακόμα και εκτός ψυγείου.
Αν θέλουμε πιο «καθαρό» αποτέλεσμα στο πετιμέζι, φιλτράρουμε δύο φορές τον μούστο (με τουλπάνι).