Πολλά λέγονται τελευταία για την τέχνη του καφέ. Άπειρα νέα trends, δοκιμές, πειραματισμοί και συνδυασμοί, τεχνικές, υλικά και πάει λέγοντας. Στο κυνήγι του τέλειου καφέ και αφού επιλέξουν το τέλειο χαρμάνι, την τέλεια μηχανή και κάνουν τα «μαγικά» τους, οι baristi συνήθως χρησιμοποιούν τα ειδικά γάλατα που προορίζονται για αυτόν μόνο τον σκοπό και δεν τα βρίσκεις γενικά εύκολα στο εμπόριο, όπως τα υπόλοιπα γάλατα στο σούπερ μάρκετ. Κάνουν όμως τόση διαφορά στο ρόφημα; Και, στην πραγματικότητα, είναι όντως απαραίτητα για την παρασκευή του τέλειου καφέ, σε σχέση με τα απλά γάλατα του εμπορίου;
Αυτά τα εναλλακτικά γάλατα υπόσχονται να προσφέρουν έναν ακόμα πιο κρεμώδες αφρόγαλα από τα συνηθισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Και οι εταιρίες ισχυρίζονται βεβαίως ότι όντως το κάνουν.
Τα γάλατα αυτά αποτελούν στην ουσία ειδικά ροφήματα σχεδιασμένα για να συνδυάζονται τέλεια με τη γεύση των κόκκων καφέ, καθώς και να αντέχουν στις θερμοκρασίες της διαδικασίας παρασκευής του καφέ, όπως και την οξύτητά του.
Σύμφωνα με τους baristi, τα γάλατα αυτά ενισχύουν τη συνολική γεύση και την υφή του ροφήματος, ενώ τα συνηθισμένα γάλατα μπορεί να μη δημιουργούν ωραίο και βελούδινο αφρό ή να μην συνδυάζονται τόσο καλά με τον καφέ.
Και μετά υπάρχει το βασικό πλεονέκτημα, τουλάχιστον για τους ίδιους: η αίσθηση στο στόμα. Σύμφωνα με αυτό, τα περισσότερα εξειδικευμένα γάλατα ξεχωρίζουν στην αίσθηση στο στόμα, προσφέροντας μια κρεμώδη και ισορροπημένη υφή. Αντίθετα, η χρήση κοινού γάλακτος, που δεν προορίζεται για επαγγελματίες, μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την υφή του καφέ.