
Υλικά
Για ένα ταψί διαμ. 26 εκ.
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 185 γρ. βούτυρο
- 1⅓ φλ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά
- ½ φλ. χυμό πορτοκάλι
- 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- άρωμα βανίλιας
- 2 κ.σ. κονιάκ ή μπράντι
- αλάτι
- ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση
- φέτες πορτοκάλι γλασέ για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
Ροζέ Ημίξηρο! Ημιαφρώδες κρασί από την Ζίτσα.
Κυρά Φροσύνη Κτήμα Γκλίναβος
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το μπέικιν πάουντερ.
- Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη, σε δροσερό σημείο.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους των αυγών, τη βανίλια, το κονιάκ, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε για λίγα λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από τη μαρέγκα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε για λίγο σε χαμηλή ταχύτητα.
- Σταματάμε ξανά τη λειτουργία του μίξερ, ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας με σπάτουλα και κάνοντας απαλές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω.
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 50΄-60΄. Για να ελέγξουμε ότι ψήθηκε βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο. Η λάμα του θα πρέπει να βγει καθαρή.
- Μόλις βγάλουμε τη βασιλόπιτα από το φούρνο περιμένουμε 10΄-15΄ πριν ξεφορμάρουμε σε σχάρα.
- Τυλίγουμε ένα νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο γλυκό, σε τυχαίο σημείο, από την κάτω πλευρά για να μην φαίνεται.
- Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη και αν θέλουμε με φέτες πορτοκάλι γλασέ.
Μπορούμε να διακοσμήσουμε τη βασιλόπιτά μας και με γλάσο, που ετοιμάζουμε ανακατεύοντας 1½ φλ. ζάχαρη άχνη με 3 κ.σ. νερό ή γάλα και 3 κ.σ. χυμό λεμονιού ή πορτοκάλι. Εάν θέλουμε πιο σφιχτό το γλάσο μας, προσθέτουμε άχνη, ενώ για πιο αραιό αποτέλεσμα, νερό. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει πολύ καλά πριν απλώσουμε επάνω το γλάσο.