Υλικά

Για ένα ταψί διαμ. 26 εκ.

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • 185 γρ. βούτυρο
  • 1⅓ φλ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά
  • ½ φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • άρωμα βανίλιας 
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή μπράντι 
  • αλάτι
  • ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση
  • φέτες πορτοκάλι γλασέ για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

Ροζέ Ημίξηρο! Ημιαφρώδες κρασί από την Ζίτσα.
Κυρά Φροσύνη Κτήμα Γκλίναβος

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το μπέικιν πάουντερ. 
  3. Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη, σε δροσερό σημείο.
  4. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους των αυγών, τη βανίλια, το κονιάκ, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε για λίγα λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από τη μαρέγκα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε για λίγο σε χαμηλή ταχύτητα.
  6. Σταματάμε ξανά τη λειτουργία του μίξερ, ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας με σπάτουλα και κάνοντας απαλές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω.
  7. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  8. Ψήνουμε στο φούρνο για 50΄-60΄. Για να ελέγξουμε ότι ψήθηκε βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο. Η λάμα του θα πρέπει να βγει καθαρή.
  9. Μόλις βγάλουμε τη βασιλόπιτα από το φούρνο περιμένουμε 10΄-15΄ πριν ξεφορμάρουμε σε σχάρα.
  10. Τυλίγουμε ένα νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο γλυκό, σε τυχαίο σημείο, από την κάτω πλευρά για να μην φαίνεται.
  11. Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη και αν θέλουμε με φέτες πορτοκάλι γλασέ.

Μπορούμε να διακοσμήσουμε τη βασιλόπιτά μας και με γλάσο, που ετοιμάζουμε ανακατεύοντας 1½ φλ. ζάχαρη άχνη με 3 κ.σ. νερό ή γάλα και 3 κ.σ. χυμό λεμονιού ή πορτοκάλι. Εάν θέλουμε πιο σφιχτό το γλάσο μας, προσθέτουμε άχνη, ενώ για πιο αραιό αποτέλεσμα, νερό. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει πολύ καλά πριν απλώσουμε επάνω το γλάσο.