Το food waste είναι πια ένα μεγάλο ζήτημα και ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιτακτική ανάγκη να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες. Κάπως έτσι, ο κατάλογος με τις συνταγές με leftovers που υπάρχει διαθέσιμος ολοένα και αυξάνεται, ενώ, η αλήθεια είναι ότι γυρνώντας στο σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα, λίγο φαγητό που ξέμεινε στο ψυγείο μπορεί να εμφανιστεί σαν από μηχανής θεός και να σε σώσει.

Όμως ας πούμε την αλήθεια, ποιος θέλει να φάει κρύες τηγανητές πατάτες; Σίγουρα έχουν χάσει μεγάλο μέρος της νοστιμιάς, της τραγανής υφής και της σπιρτάδας τους. Ακόμη χειρότερα, μία τηγανητή πατάτα που έχει μείνει στο ψυγείο πανιασμένη και άχρωμη μάλλον είναι ελκυστική μόνο για τον κάδο των σκουπιδιών. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να την επαναφέρεις.

Μην πάει το μυαλό σου κατευθείαν στο φούρνο μικροκυμάτων, διότι αυτό είναι μεγάλο λάθος. Γενικώς, καλό είναι να μη ζεσταίνεις στο φούρνο μικροκυμάτων οτιδήποτε προορίζεται για να είναι τραγανό και αυτό γιατί λειτουργεί χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για να ενεργοποιήσει και να διεγείρει τα μόρια του νερού, εξ ου και το φαγητό αποκτά αυτή την υγρασία μόλις το βγάλεις από εκεί.

Η λύση είναι ο φούρνος της κουζίνας

Μπορείς να ζεστάνεις ξανά τις τηγανητές πατάτες και να προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την αρχική τους μορφή στο φούρνο της κουζίνας. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις είναι η εξής: Προθερμαίνεις στους 200°C και απλώνεις τις πατάτες σε ένα ταψί, σε μία στρώση, ώστε να μην είναι η μία πάνω στην άλλη. Αν θέλεις, μπορείς να τις ραντίσεις με λίγο λάδι για να γίνουν πιο τραγανές. Ψήνεις στο φούρνο για 5-10 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν ομοιόμορφα και να γίνουν ξανά τραγανές, ανακατεύοντας τις μια φορά στο ενδιάμεσο.

Τηγάνι ξανά 

Σίγουρα το δεύτερο τηγάνισμα δεν είναι η καλύτερη λύση από άποψη διατροφής, αλλά είναι η απόλυτα σίγουρη λύση για να γίνουν ξανά οι πατάτες όπως ήταν αρχικά. Πρόσθεσε στο τηγάνι λίγο λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίξε τις πατάτες σε μία στρώση. Τηγάνισε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν και να γίνουν τραγανές. Στη συνέχεια, τις μεταφέρεις σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι και σερβίρεις.


Air Fryer: Η νέος σύμμαχος στην κουζίνα

Aν θέλεις ένα αποτέλεσμα αντίστοιχο με το τηγάνισμα, αλλά να εξασφαλίσεις μία πιο ελαφριά επιλογή, τότε το air fryer είναι η λύση. Η θερμότητα στη φριτέζα αέρος κυκλοφορεί με έναν ή πολλούς ανεμιστήρες, ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε τηγανητή πατάτα θα θερμανθεί άμεσα από κάθε γωνία. 

Ανακάτεψε τις τηγανητές πατάτες που σου έχουν περισσέψει με 1 κ.σ. λάδι και στη συνέχεια άπλωσέ τις στον κάδο του air fryer σε μονή στρώση. Ρύθμισε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήσε για 3 έως 6 λεπτά μέχρι οι πατάτες να γίνουν τραγανές. 

Πώς να ξαναζεστάνεις τις πατάτες

Πώς να ξαναζεστάνεις τις πατάτες

Δώσε τους την αναζωογόνηση που χρειάζονται 

Αυτές οι τηγανητές πατάτες είναι πολύ πιθανό να έχουν ταξιδέψει από το σπίτι στο γραφείο και πάλι πίσω στο σπίτι, γι’ αυτό εκτός από τα παραπάνω θα χρειαστούν και άλλη μία δόση αναζωογόνησης. Δοκίμασε μία πατάτα για να δεις αν έχει συγκρατήσει κάποια γεύση από το αλάτι ή τα καρυκεύματα / μυρωδικά που της είχες ρίξει και αν θεωρείς ότι χρειάζεται πρόσθεσε ό,τι είναι απαραίτητο, αφού τις έχεις επαναθερμάνει.