Υλικά

για περίπου 50-60 κομμάτια

Για τα μελομακάρονα

  • 3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. σόδα
  • ½ φλ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 9 φλ. αλεύρι, μαλακό
  • βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
  • 1-2 φλ. καρυδόψυχα ψιλοτριμμένη, για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 3 φλ. μέλι
  • 3 φλ. νερό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα

  1. Σε μια βαθιά λεκάνη ή μπολ, ρίχνουμε το λάδι με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (αν θέλουμε τα χτυπάμε για λίγο στο μίξερ).
  2. Ανακατεύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο και αναμειγνύουμε πολύ καλά.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, αναμειγνύουμε το πρώτο φλιτζάνι με το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας παράλληλα. Η ζύμη μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι, γι’ αυτό δεν πρέπει να το ρίχνουμε όλο μαζί. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απαλές, από κάτω προς τα πάνω και σταυρωτά, προσέχοντας να μην παραζυμώσουμε το μείγμα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βουτυρώνουμε ένα ταψί ή λαμαρίνα.
  5. Παίρνουμε μικρές ποσότητες από τη ζύμη, πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τους δίνουμε μακρόστενο σχήμα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα στο ταψί και με πιρούνι ή ειδικό εργαλείο ή ακόμα και με τον τρίφτη, κάνουμε διακοσμητικά σχέδια στην επιφάνειά τους.
  6. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στον φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

  1. Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Τελειώνουμε με το μέλωμα

  1. Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, τα αφήνουμε να ρουφήξουν αρκετό σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα.
  2. Τα πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Το μέλι δεν πρέπει να το βάλουμε από την αρχή στο σιρόπι, γιατί θα χάσει τη γεύση και το άρωμά του.