Το Zombie κοκτέιλ είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και μυστηριώδη ποτά της tiki κουλτούρας. Με έναν συνδυασμό από ρούμια, φρουτώδεις χυμούς και πικάντικα bitters, δεν είναι μόνο γευστικό αλλά και επικίνδυνα δυνατό. Όπως λένε οι παλιοί μπάρμαν: «Ένα είναι αρκετό, δύο είναι υπερβολή, τρία σε στέλνουν σπίτι σου!».
Η ιστορία του
Το Zombie δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον θρυλικό Donn Beach, γνωστό και ως Don the Beachcomber, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» του tiki movement στην Αμερική. Η ιστορία λέει ότι ο Donn έφτιαξε το ποτό για έναν πελάτη που ήθελε κάτι «δυνατό» για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το hangover του πριν από ένα επαγγελματικό ταξίδι. Ο πελάτης επέστρεψε μερικές μέρες αργότερα και παραδέχτηκε ότι το ποτό τον είχε «μετατρέψει σε ζόμπι» για τρεις μέρες – κι έτσι γεννήθηκε το όνομα. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της tiki κουλτούρας – μιας τάσης που ξεκίνησε στις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξιδανίκευε μια φαντασιακή εκδοχή της Πολυνησιακής ζωής. Τα tiki bars, με τις μπαμπού διακοσμήσεις, τα εξωτικά ποτά και τους ήχους από γιουκαλίλι, έγιναν χώροι απόδρασης για τους Αμερικανούς της εποχής. Με αποτέλεσμα, το Zombie να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στα tiki bars, όμως πολλοί μπάρμαν επέβαλλαν όριο ένα ανά πελάτη, λόγω της ισχύος του.
Πώς να το φτιάξεις
Το Zombie έχει πολλές παραλλαγές, καθώς η αυθεντική συνταγή του Donn Beach έμεινε μυστική για δεκαετίες. Συγκεκριμένα, είχε κρυπτογραφηθεί με «μυστικά συστατικά» όπως “Don’s Mix” και “Spices #4”, τα οποία αποκρυπτογραφήθηκαν πολλά χρόνια αργότερα από ερευνητές του tiki, όπως ο Jeff “Beachbum” Berry. Χάρη σε αυτόν, έχουμε σήμερα πιο αυθεντικές εκδοχές των κλασικών tiki cocktails. Η συγκεκριμένη συνταγή που ακολουθεί είναι κλασική.
Υλικά
- 30 ml ρούμι λευκό
- 30 ml ρούμι μαύρο
- 30 ml overproof ρούμι (άνω του 60% σε αλκοολικό βαθμό)
- 15 ml χυμό lime, φρέσκο
- 30 ml χυμό ανανά ή/και πορτοκάλι
- 15 ml γρεναδίνη, για χρώμα και γλυκύτητα
- 1-2 σταγόνες Angostura bitters
- κλαδάκι δυόσμου, φέτα ανανά ή κερασάκι, για γαρνίρισμα
Διαδικασία
- Για το Zombie προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα shaker με πάγο.
- Ανακινούμε καλά και σουρώνουμε σε μεγάλο tiki ποτήρι ή highball γεμάτο με τριμμένο πάγο.
- Γαρνίρουμε με ένα κλαδάκι δυόσμου, φέτα ανανά ή κερασάκι.