
Χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές ανακοινώθηκε η λίστα με τα 45 εστιατόρια που κέρδισαν Χρυσό Σκούφο για το 2025. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στον χώρο Asteria Domus στα Αστέρια Γλυφάδας.
Η χρυσή τριάδα
Πρώτο, ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας αναδείχθηκε για μία ακόμη χρονιά το Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα (για 13η χρονιά) με βαθμολογία 17/20 και 2 Χρυσούς Σκούφους.
Την τριάδα συμπλήρωσαν το Botrini’s Athens στη δεύτερη και το Delta Restaurant στην τρίτη θέση, αντίστοιχα με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα.
Οι 10 πρώτοι
Η λίστα με τα 10 πρώτα εστιατόρια που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία είναι:
- Etrusco, Κέρκυρα (2 Χρυσοί Σκούφοι, βαθμολογία 17/20)
- Botrini’s, Αθήνα (2 Χρυσοί Σκούφοι, βαθμολογία 16,5/20)
- Delta Restaurant, Αθήνα (2 Χρυσοί Σκούφοι, βαθμολογία 16,5/20)
- Botrini’s Santorini (1 Χρυσός Σκούφος, βαθμολογία 16/20)
- Elements Restaurant, Σαντορίνη (1 Χρυσός Σκούφος, βαθμολογία 16/20)
- Herve Restaurant, Αθήνα (1 Χρυσός Σκούφος, βαθμολογία 16/20)
- Lauda, Σαντορίνη (1 Χρυσός Σκούφος, βαθμολογία 16/20)
- Pelagos, Αθήνα (1 Χρυσός Σκούφος, βαθμολογία 16/20)
- Squirrel, Χαλκιδική (1 Χρυσός Σκούφος, βαθμολογία 16/20)
- Treehouse, Χαλκιδική (1 Χρυσός Σκούφος, βαθμολογία 16/20)
Τα new entries των φετινών βραβείων
Στη φετινή λίστα κατάφεραν να ξεχωρίσουν για πρώτη φορά 7 εστιατόρια από τα Επτάνησα μέχρι τη Θεσσαλία. Στην Κέρκυρα βραβεύτηκε το Βενετσιάνικο Πηγάδι, που βρίσκεται στην παλιά πόλη με σεφ τον Σπύρο Αγιούς, ο οποίος συνδέει παραδοσιακές κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ με σύγχρονες τάσεις. Παραμένοντας στη θάλασσα αλλά στο Αιγαίο αυτή τη φορά ξεχώρισε το εστιατόριο Cabbanes του ξενοδοχείου Myconian Villa Collection, που χαρίζει μια μοναδική fine dining εμπειρία στο νησί των Ανέμων με σεφ τον Φίλιππο Σταμπουλή. Ακόμα διακρίθηκε και το Yēvo του ξενοδοχείου Bill & Coo στο ίδιο νησί με σεφ τον Άγγελο Μπακόπουλο. Στην Πάρο ξεχώρισαν το εστιατόριο Galazia Hytra στο ξενοδοχείο Summer Senses και το Matsuhisa Paros στο Avant Mar. Το πρώτο αναδείχθηκε λόγω των σύγχρονων πιάτων με τα τοπικά στοιχεία και το δεύτερο εξαιτίας της φημισμένης fusion κουζίνας του. Στην Πύλο ξεχώρισε το Onuki στο ξενοδοχείο Costa Navarino με σεφ τον Σταμάτη Σκριάπα, αλλά και το The Private Kitchen του ξενοδοχείου Mandarin Oriental Costa Navarino με την ανοιχτή κουζίνα και τις επιρροές της γαλλικής κουζίνας.
Τα highlights
Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος, 24 Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν σε εστιατόρια των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Χαλκιδικής. Η Σαντορίνη από μόνη της απέσπασε για εστιατόριά της 6 Χρυσούς Σκούφους, ενώ 16 Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν σε εστιατόρια της Αθήνας.
Στα highlights το γεγονός ότι 7 εστιατόρια κατάφεραν για πρώτη τους φορά να μπουν στη λίστα, με πρωταγωνιστές εστιατόρια από την Πάρο και την Πελοπόννησο, ενώ τέσσερα έχασαν τον Χρυσό τους Σκούφο για φέτος.
Την τιμητική διάκριση Top Notch απέσπασαν 23 εστιατόρια, φτάνοντας ένα σκαλοπάτι πριν από τον Χρυσό Σκούφο, ενώ το Βραβείο Κοινού κατέκτησε το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά.
Τέλος, Chef Pâtissier για το 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, Head Pastry Chef στο Margi Hotel και στο βραβευμένο με Michelin, Patio και ένα πλούσιο βιογραφικό το οποίο περιλαμβάνει επίσης συνεργασίες με τα Σπονδή, CTC και Funky Gourmet.
Εδώ όλη η λίστα με τα βραβεία που κέρδισαν Χρυσό Σκούφο.