Σήμερα το κρασί αποτελεί το πιο trendy ποτό. Όλο και πιο συχνά βλέπεις γύρω σου παρέες, κάθε ηλικίας, να κρατούν ένα κολονάτο ποτήρι με κρασί συζητώντας σε κάποιο winebar ή γευματίζοντας σε κάποιο εστιατόριο. Στην τηλεόραση, είναι συχνές οι σκηνές όπου οι πρωταγωνιστές μιας ταινίας ή ενός σίριαλ θα ανοίγουν μια φιάλη κρασιού σε κάποια χαλαρή τους στιγμή αλλά και στο διαδίκτυο πλέον βομβαρδίζεσαι από περιεχόμενο σχετικό με το κρασί.
Το ότι έχει εισβάλει λοιπόν στην καθημερινότητα σου και το ότι αποτελεί κομμάτι της κοινωνικής σου ζωής ίσως σε αγχώνει καθώς η ποικιλία των στυλ και των brand σε κάνουν να νιώθεις κάπως άβολα. Σίγουρα σε προβληματίζει η επιλογή του κρασιού που είναι πιο ταιριαστό για να συνοδεύσεις το πιάτο που έχεις διαλέξει ή το κρασί που θα παραγγείλεις στο winebar με την παρέα. Η απάντηση επομένως σε όλα αυτά είναι πολύ απλή: Κάθισε αναπαυτικά, δοκίμασε αυτό που σου λέει το ένστικτό σου ακόμη και μια ετικέτα πιο σπάνια, εκείνη που δεν έτυχε να έχεις ξανακούσει και πειραματίσου. Θα είναι ο λιγότερο ανώδυνος πειραματισμός καθώς ο άνθρωπος καταναλώνει κρασί για τουλάχιστον 4.000 χρόνια στην ιστορία του και στη συντριπτική πλειοψηφία πέρασε τόσο όμορφα που συνέχιζε να το παράγει και να το καταναλώνει ξανά και ξανά και ξανά.
Παρόλα ταύτα, η βασική γνώση πλοήγησης ανάμεσα στα πολυάριθμα στυλ και brand θα σε βοηθήσει στο να διαλέγεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς θα ξέρεις το τι να περιμένεις ακόμη και όταν έχεις επιλέξει κάποια ετικέτα για πρώτη φορά στη ζωή σου. Όμως, για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να ξεκινήσεις μαθαίνοντας τα βασικά.
Το κρασί φτιάχνεται από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών που μπορεί να είναι λευκές (στην πραγματικότητα κίτρινες), μαύρες και ερυθρωπές (δηλαδή να φέρουν έναν ωχρό ερυθρό χρωματισμό). Το χρώμα υπάρχει στις φλούδες των σταφυλιών, συνεπώς για να δώσει ο οινοποιός χρώμα στο κρασί πρέπει να τις χρησιμοποιήσει κατά την οινοποίηση. Όταν όμως χρησιμοποιεί τις φλούδες το κρασί εκτός από χρώμα θα πάρει και τανίνες, αυτές είναι που σου στεγνώνουν το στόμα όταν απολαμβάνεις ένα ποτήρι ερυθρό κρασί. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λεγόμενα πορτοκαλί κρασιά, βέβαια σε λιγότερο βαθμό καθώς οι λευκές ποικιλίες περιέχουν πολύ λιγότερες τανίνες από ότι οι μαύρες. Από την άλλη, τα λευκά και τα ροζέ δε θα σου στεγνώσουν το στόμα καθώς για την παραγωγή τους ο οινοποιός χρησιμοποίησε στο ελάχιστο τις φλούδες.