«Σβήσε τη φωτιά μερικά λεπτά πριν το φαγητό μαγειρευτεί πλήρως καθώς στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να κρυώσουν οι εστίες θα συνεχίσουν να μαγειρεύουν το φαγητό σου», λέγαμε σε προηγούμενο άρθρο, αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να εξοικονομήσεις ενέργεια καθώς μαγειρεύεις στην κουζίνα. 

Τότε βέβαια ίσως να μην είχαμε συνειδητοποιήσει ότι μιλούσαμε για την τεχνική του carryover cooking. Στο περίπου τουλάχιστον. 

Σίγουρα έχει τύχει να αφήνεις το φαγητό στο φουλ μέχρι να είναι εντελώς έτοιμο, όμως τελικά αυτό ίσως να μη χρειάζεται. Και αυτό γιατί η θερμοκρασία του φαγητού συνεχίζει να αυξάνεται για λίγο ακόμα αφού το βγάλεις από τη φωτιά ή τον φούρνο, λόγω της εσωτερικής θερμότητας που διατηρεί. Και αυτό είναι το carryover cooking. 

Πώς ακριβώς λειτουργεί

Όταν ψήνεις ή μαγειρεύεις κάτι (π.χ. ένα κομμάτι κρέας), το εξωτερικό του φαγητού θερμαίνεται πιο γρήγορα από το εσωτερικό, όπως είναι άλλωστε απόλυτα λογικό. Όταν όμως το βγάλεις από τη φωτιά, η θερμότητα από το εξωτερικό συνεχίζει να μεταφέρεται προς το εσωτερικό. Αυτό προκαλεί αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας και έτσι αυτό συνεχίζει να μαγειρεύεται μόνο του. Θα παρατηρήσεις αυτό το φαινόμενο κυρίως στα κρεατικά, όπως για παράδειγμα σε μία μπριζόλα ή σε ένα φιλέτο. 

Τι πετυχαίνεις αν ακολουθήσεις αυτή την τακτική

Αφήνοντας το φαγητό να κάνει μόνο του τη δουλειά λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος με σβηστή φωτιά, αποφεύγεις αρχικά το να καεί (πολύ βασικό), ενώ το διατηρείς ζουμερό, που στην περίπτωση των κρεατικών, αυτό είναι πολύ σημαντικό. 

Το φαγητό ψήνεται ομοιόμορφα, ενώ παράλληλα εξοικονομείς και ενέργεια στην κουζίνα. Γιατί και αυτό είναι σημαντικό, πρωτίστως για να κάνεις βήματα προς μία πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον μαγειρική, αλλά και για να κάνεις οικονομία στα έξοδά σου. Με μικρές καθημερινές αλλαγές άλλωστε, γίνονται θαύματα. 

Αρκούν 5–15 λεπτά αφού βγάλεις το φαγητό από τη φωτιά για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα.